Sport

Emlékérme készül az úszó Eb-re

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András határozata alapján július 30-tól kerül kibocsátásra az 5000 forintos ezüstérme.

Mint ismert augusztus 4-15-ig hazánk látja vendégül a 30. Úszó, Műúszó, Műugró és Nyíltvízi Úszó Európa-bajnokság mezőnyét. A neves esemény apropóján a Magyar Nemzeti Bank egy emlékérmét helyez forgalomba 5000 forint értékben.

Az ezüstpénz előlapján baloldalt fentről és lentről befutó – az úszómedence sávjait szimbolizáló – vonalak láthatóak, amelyek két vízhullám-motívummá formálódnak. A két vízhullám-motívum között, egymás alatti vízszintes sorokban az „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, az értékjelzéstől balra a „BP.” verdejel, jobbra a „2010” verési évszám olvasható. Az előlap jobb szélén, félköriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján fő motívumként egy úszó ábrázolása látható, az ábrázolás feletti két vízszintes sorban a „2010 BUDAPEST” és a „BALATONFÜRED” felirat olvasható – mint ismert, a hosszútávúszó versenyeket a Balaton partján rendezik meg.

A fő motívumot és a felette található feliratot fent és lent egymás tükörképeként megjelenő hullámvonalak keretezik. Az emlékérme szélén, köriratban az „ÚSZÓ, MŰÚSZÓ, MŰUGRÓ ÉS NYÍLTVÍZI ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG” felirat olvasható. Az emlékérme alsó részén, a hullámvonalaktól jobbra található Rónay Attila tervezőművész mesterjegye.

A július 30-tól forgalomba lépő emlékérméből összesen 10 ezer darab készíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik