Sport

Kovács Kokó István egészséges nemzetet nevelne

A MOB elnöki posztjára pályázó egykori világbajnok ökölvívó szerint teljesen át kell alakítani a sportfinanszírozási rendszert.

“Az általános iskolából ne kerülhessen ki úgy egyetlen gyermek sem, hogy nem tud bukfencezni, kézen állni, s nem tud leúszni száz métert” – mondta Kovács István, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székéért harcba szálló egykori ökölvívó a hvg.hu-nak adott interjújában (Fotó: MTI/archív).

“Koko” szerint az elmúlt 20 évben a politika rosszul bánt a sporttal, és most, amikor a miniszterelnök, a leendő köztársasági elnök, maga a kormány és benne az államtitkár is sportbarát, esély van arra, hogy az startégiai ágazattá váljon. Életkortól függetlenül szoktatna mindenkit a sportra, az államnak pedig szerinte nagyobb szerepet kell vállalnia az anyagi és infrastrukturális feltételek megteremtésében, az élsport területén is.

“A Magyar Olimpiai Bizottságnak a legfontosabb feladata, hogy a szakmai grémiumukon keresztül a lehető legjobb állapotra hozza fel a magyar sportolókat a londoni, majd a riói olimpiára. Másrészt teljesen új dimenziókba kell helyezni, fel kell rázni a teljes magyar sportéletet, beleértve a szabadidő- és diáksportokat, a fogyatékkal élők sportját, és természetesen magát az élsportot is” – nyilatkozta Kovács István, aki felkészültnek tartja magát a posztra, és nem tervezi, hogy az ökölvívást kiemelten kezeli esetleges megválasztása esetén.

Az amatőrként és profiként is világbajnok bokszoló úgy gondolja, a sportági szakszövetségek és a MOB közötti finanszírozási rendszert újjá kell építeni, és vissza kell hozni a sportvezetésbe a háttérbe vonult szakembereket – a pénzemberek helyett.

Kovács szerint a sport tekintélyét vissza kell állítani. Ennek eszköze lehet egy budapesti olimpia, de ennek még nincs itt az ideje, annak ellenére, hogy képesnek tartja az országot arra, hogy sikeresen megrendezzen egy ekkora eseményt.

“Ahhoz, hogy olimpiát rendezzünk, egy egészségesen élő és gondolkodó nemzetet kell felnevelnünk és ki kell építeni a sporthoz elengedhetetlen infrastruktúrákat. Lehet, hogy ez belekerül tíz vagy húsz esztendőbe is, de megtudjuk és fogjuk csinálni” – mondta Kovács István a hvg-hu-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik