Sport

Dopping miatt egy évre eltiltották a magyar birkózót

A világbajnok Kiss Balázs márciusban akadt fenn egy ellenőrzésen.

A magyar szövetség hétfői tájékoztatása szerint a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) fegyelmi bizottságának határozata alapján a kötöttfogás 96 kg-os kategóriájában tavaly vb-címet szerzett Kiss 2011. március 18-ig nem versenyezhet. Ez azt jelenti, hogy akár már a jövő évi Európa-bajnokságon szőnyegre léphet.

“A szövetség továbbra is a versenyző mellett áll, és mindent elkövet azért, hogy az eltiltás egy részét felfüggesszék” – nyilatkozta a büntetés ismeretében Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke.

Kiss Balázst március 19-én, versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei, s a vizsgálatok során mintájában a hormon antagonisták és modulátorok közé, azaz az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort találtak. Ezt a szert táplálék-kiegészítők szokták tartalmazni, s – amint azt az MBSZ jelezte – Kiss szervezetébe is egy ilyen készítménnyel került, erről pedig orvosok és jogászok segítségével írt levélben tájékoztatták a FILA fegyelmi bizottságát.

A BVSC 29 éves versenyzője tavaly szeptemberben a magyar birkózósport 25. világbajnoki címét szerezte meg, 2007-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmes volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik