Sport

37 év után kanca győzött a magyar galopp derbyn

Egy szlovák zsoké és Shamal Sally nevű lova volt a leggyorsabb vasárnap a Kincsem Parkban. Ez már a 88. Magyar Derby volt.

A hároméves angol telivérek 2400 méteres viadalán legutóbb 1963-ban győzött kanca, egészen vasárnapig. Shamal Sally mögött Tutanhamon ért be másodikként, a harmadik helyet Unico szerezte meg. A 10 millió forint összdíjazású futamon a győztes 5,4, a második 1,9, a harmadik pedig 1,4 millió forintot kapott.

A derbyk története 1780-ig vezethető vissza, akkor az angol Lord Derby és egy másik úriember fogadást kötött, melyiküknek gyorsabb a lova. A megegyezés alapján a győztes trófeát kapott, a vesztesről meg elnevezték a minden évben megrendezett viadalt. Lord Derby lova vesztett…

Az indulási és részvételi szabályok kétszáz éve változatlanok. A másfél angol mérföldes távon (2400 méter) kizárólag 3 éves angol telivér mének és kancák futhatnak. Ez nem jelent mást, minthogy minden ló csak egyszer futhat életében derbyn.

Magyar Derbyt 1921 óta rendeznek, de 1945-ben és 46-ban elmaradt a verseny. A 60-as évek csodalova, Imperiál is megnyerte a viadalt 1963-ban, tavaly pedig Csillaghullás lett az első.

Az idei győztes, Shamal Sally kétévesen még be sem tudta fejezni első két versenyét, első győzelmét is csak áprilisban szerezte. Ehhez képest most övé lett a dicsőség. Lovasa, Zdenko Smida már kétszer volt második a Magyar Derbyn.

A képek elárulják, idén is nagy volt az érdeklődés a Kincsem Parkban. A Magyar Ügetőderbyt, amely már a 96. lesz a sorban, augusztus 8-án rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik