Sport

NBA: megvédte bajnoki címét a Lakers

Fennállásának 16. bajnoki aranygyűrűjét szerezte meg a Los Angeles Lakers.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA), négy sikerig tartó nagydöntőjének hetedik, és egyben utolsó mérkőzésén a címvédő a Boston Celticset győzte le nagy csatában, 83-79-re.

Az NBA két legnépszerűbb csapata közötti 12. finálé – az állás 9-2 volt a Boston javára – négyszer torkollott hetedik meccsbe, s valamennyit a 18. bajnoki címére hajtó Celtics nyerte meg.

A csütörtöki derbi valóságos katasztrófaként indult a Lakers számára: a tavalyi döntő legjobbjává választott Kobe Bryant formán kívül játszott, a csapat rengeteg labdát eladott, így folyamatosan loholhatott a rivális után. A Kevin Garnett vezette vendégek jobban büntetőztek, illetve céloztak messziről, így a nagyszünetben 34-40-et mutatott az eredményjelző.

Térfélcsere után tovább nőtt a különbség, a Boston már 13 pontra is meglépett, a negyedik negyed mégis csak négypontos Celtics-előnyről indult. Az idény utolsó játékrészében a 15-szörös bajnok Los Angeles többször is kiegyenlített, hat perccel a vége előtt a veterán Derek Fisher triplájával 64-64 lett az állás. Ezt követően a második szakasz közepe óta először szerezte meg a vezetést a kaliforniai elitalakulat, s rögtön egy 8-0-ás rohamot is produkált. A világbajnok spanyol Pau Gasol – aki a sérült Andrew Bynum távollétében centert is játszott – vette vállaira a Lakerst, a hajrában nagy triplapárbaj alakult ki, amelyből a hazaiak jöttek ki jobban. A hatodik találkozó legeredményesebbje is Bryant lett, ezúttal 23 ponttal.

A Lakers 16., Phil Jackson vezetőedző 11., a finálé legjobbjává választott Bryant pedig ötödik alkalommal emelhette a magasba a Larry O,Brienről elnevezett trófeát.

Eredmény, döntő, 7. mérkőzés:

Los Angeles Lakers-Boston Celtics 83-79 (14-23, 20-17, 19-17, 30-22)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik