Sport

Egerszegi az ifiolimpia magyar védnöke

A két hónap múlva kezdődő szingapúri ifjúsági olimpia magyar védnöke Egerszegi Krisztina lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdán tartott sajtótájékoztatót a két hónap múlva kezdődő 1. Ifjúsági Olimpiáról. Gyulay Zsolt alelnök, a majdani delegáció vezetője elismerését fejezte ki azért, hogy eddig 17 sportágban több mint 40 fiatal versenyző vívta ki a részvétel jogát. Név szerint 28 versenyző biztosította jelenlétét, míg további hat sportágban elért eredmények alapján további 14-15 fiatalt nevezhetünk.

A magyar csapat fővédnöke Egerszegi Krisztina lesz, aki elmondta, igyekszik majd személyes jelenlétével, tanácsaival segíteni a fiatalokat. Érdekesség, hogy Schmitt Pál elnök közbenjárására változtatta meg a kísérők számára vonatkozó szabályokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: ennek értelmében minden sportág versenyzőit sportága szakembere kísérheti el a versenyre.

Az Ifjúsági Olimpiát, amely a sport, a kultúra és a nevelés egységére támaszkodik a hagyományos olimpiához hasonló külsőségek mellett rendezik meg: fellobban az olimpiai láng, a győzteseket zászlófelvonással, himnusszal köszöntik, a versenyeken szigorú doppingellenőrzést alkalmaznak, igyekeznek mindenféle reklámot távol tartani. A MOB ehhez alkalmazkodva gondoskodik a fiatalokról – olvasható a mob.hu oldalon. Formaruhát, sportfelszerelést, szabadidőruhát kapnak, zsebpénzzel (300 dollár) is ellátják őket.

A csapat ünnepélyes búcsúztatását július 30-án az Uránia Filmszínházban tartják, hogy aztán augusztus 10-én a fiatalok elinduljanak Ferihegyről, Frankfurton át Szingapúrba. A csapattal tart majd Berkes István professzor, a Sportkórház volt főigazgatója is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik