Sport

Világcsúccsal rajtol az A-csoportos hokivébé

Biztos, hogy világcsúcs születik a pénteki német-amerikai mérkőzésen a jégkorong-világbajnokság nyitányán, a gelsenkircheni AufSchalke Arénában.

A fedett futballarénába 76.152 néző fér el és már csak 140 jegy vár gazdára. Soha még ennyien nem láttak élőben hokimeccset. A régi rekordot a 2001. október 6-án rendezett amerikai főiskolás találkozó jelentette 74.554 szurkolóval. A legjobb világbajnoki mutató 50 ezer néző, még 1957. március 5-én a szovjet és a svéd válogatott a Luzsnyiki Stadionban szerepelt ennyi néző előtt.

A németek a házigazdaságnak köszönhetik, hogy bennmaradtak a világelitben, noha tavaly eredményük alapján a magyarokkal együtt kellett volna kiesniük. Az amerikaiak most messze nem olyan erős csapattal szerepelnek, mint a februári vancouveri téli olimpián, ahol is ezüstérmesek lettek.

Az aranyérem elsőszámú várományosa az orosz gárda, amely az utóbbi két évben is győzni tudott. Ráadásul most – mivel a Washington kiesett az észak-amerikai profiliga (NHL) rájátszásából – Alekszendr Ovecskin és Alekszandr Szjomin, valamint Szimjon Varlamov is a rendelkezésre áll. Hagyományosan az utóbbi két döntőt elbukó kanadaiak, valamint a svédek és a csehek szólhatnak bele a dobogóért folyó küzdelemben. A finnek – akárcsak az amerikaiak – most a fiatalokra számítanak, részükről bravúr lenne a négy közé jutás.

A 16 csapat négy négyes csoport küzd, a legjobb három-három a középdöntőbe jut, a negyedikek a kiesés ellen harcolnak, és az utolsó két helyezett búcsúzik az élvonaltól. A jobbik kieső lesz majd jövőre a magyar válogatott egyik ellenfele a divízió I-es vb-n. A középdöntőben két hatos csoportra oszlik a mezőny, és a négy-négy legjobb kerül a negyeddöntőbe, ahonnan kieséses rendszerben folytatódik a torna. A döntőt május 23-án rendezik Kölnben.

A csoportok:

A csoport (Köln): Oroszország, Szlovákia, Fehéroroszország, Kazahsztán

B csoport (Mannheim): Kanada, Svájc, Lettország, Olaszország

C csoport (Mannheim): Svédország, Csehország, Franciaország, Norvégia

D csoport (Köln, a nyitómérkőzés: Gelsenkirchen): Finnország, Egyesült Államok, Dánia, Németország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik