Sport

Rekordszámú doppingellenőrzés a Girón

Angelo Zomegnan, a Giro d’Italia versenyigazgatója, bejelentette: a szombaton kezdődő viadalon rekordszámú doppingellenőrzésre számíthatnak a résztvevők.

A velo.hu cikke szerint a tavalyi 481-nél „nagyságrendekkel több tesztnek a versenyzők egészségének a megóvása és a verseny hírnevének a helyreállítása” az elsődleges célja. Hangzott el a szervezőbizottság szerdai a sajtótájékoztatóján, melyen az is kiderült, hogy a WADA négy legnagyobb európai laborja, a római, a kölni, a lausanne-i és az ismert francia, a Châtenay-Malabry városában található intézmény végzi majd a minták feldolgozását.

A Giro d’Italiát megelőzően az itáliai szervezők már beépítettek egy ellenőrző kaput. Minden résztvevő csapat 15 fős bő keretének tagjaitól kértek előzetesen mintákat, melynek eredményeit a szombati rajtig összehasonlítják a napokban ismét középpontba kerülő biológiai útlevélben található értékekkel.

Az Olasz Kerékpáros Körverseny nimbusza a tavalyi, hatalmas média figyelmet hozó, centenáriumi kiírás óta erősen megromlott. A 2009-es római dobogóról a második Danilo Di Luca EPO-val bukott meg és kapott emiatt két éves eltiltást, míg a harmadik helyezett Franco Pellizotti a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) biológiai útlevél programján akadt fenn.

Fotók a versenyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik