Sport

Overdose a versenypályán, de még nem versenyzőként

Egy év után ismét a versenypályára lépett, vasárnap Berlinben Overdose, igaz, egyelőre még versenyen kívül.

A magyar csodalovat a szezon kezdetét jelentő húsvétvasárnapi viadal előtt a német közönségnek mutatták be a Hoppegarten lóversenypályán.

Overdose-t hatalmas érdeklődés közepette vezette körbe trénere, Ribárszki Sándor. A csődört – amely első versenyeit súlyos betegsége előtt Németországban nyerte – több ezer német lóversenyrajongó tapssal üdvözölte. Jelen volt Brandenburg tartomány miniszterelnöke, Matthias Platzeck, valamint Peisch Sándor berlini magyar nagykövet is.

Mikóczy Zoltán, a magyar csodaló tulajdonosa az MTI-nek adott nyilatkozatában szép és megható eseményről beszélt. Megerősítette: minden remény megvan arra, hogy Overdose ismét versenyezhet. Szavai szerint felkészítése az eredeti ütemtervnek megfelelően halad, és a ló tulajdonképpen gyógyultnak tekinthető.

Az eddigi pályafutása során 12 versenyt nyert Overdose tavaly áprilisban savós patairha-gyulladásban betegedett meg. A tulajdonos, az orvosok, a tréner és a gondozó először az életéért küzdöttek, utána azért, hogy ne maradjon sánta, most pedig azért tesznek meg minden erőfeszítést, hogy ismét versenyezhessen.

Overdose rehabilitációja január második hete óta tart Hoppegartenben. Mikóczy Zoltán elmondta, hogy Overdose húsvéti berlini bemutatkozására ő tett ígéretet a Hoppegartennek arra az esetre, ha a ló egészséges, és ily módon a bemutatásnak nincs akadálya. A versenypálya tulajdonosa, Gerhard Schöningh Overdose bemutatkozását, továbbá az újabb versenyekre való felkészítését ahhoz hasonlította, mintha a Barcelona kiválóságát, a világ legjobb labdarúgójának számító argentin Lionel Messit a berlini Hertha BSC hívta volna meg vendégségbe.

Mikóczy emlékeztetett rá, hogy Overdose-nál a tavaly áprilisban a budapesti Kincsem parkban rendezett verseny után jelentkezett a súlyos betegség. Azt követően már az is csoda volt, hogy Overdose egyáltalán felépült. Az pedig már a csodák csodája, ha a történtek után ismét versenyezhet – fogalmazott a Szlovákiában élő magyar tulajdonos, aki Overdose-t 2006 őszén Nagy-Britanniában vásárolta. Megerősítette: a terv az, hogy Overdose Angliában, a június 19-i Royal Ascot derbin a lehetőség szerint elindulhasson. Ehhez azonban májusban mindenképpen egy felkészítő versenyen kellene részt vennie, amelynek lehetséges helyszínei között a Hoppegartenen kívül Franciaországot és Magyarországot említette.

A tulajdonos egyébként pénteken, Berlinben felköszöntötte Overdose-t ötödik születésnapja alkalmából. Szakértők szerint a sprinterlovak 5-6 éves korukban érhetnek pályájuk csúcspontjára. Nagy kérdés, hogy a világhírű magyar mént a betegség mennyire vetette vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik