Sport

Súlyemelő Eb: Gyurkovics már 110 alá fogyott

A súlyemelők szövetségi kapitánya szeretné, ha jelöltjei már a hétfőtől vasárnapig tartó fehéroroszországi Európa-bajnokságon helytállnának.

Pátrovics Géza az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az egyheti szünet, pontosabban a hazai klubban folytatott munka után, hétfőtől szerdáig a tatai edzőtáborban végezték el az “utolsó simításokat”, amelyek kiválóan sikerültek:

“A három közös napot beszédesen minősíti, hogy szinte mindenkinél meg tudtuk emelni a nevezési szintet, így előfordulhat, hogy mind az öt emelőnk a legjobbak között, az A csoportban indul a minszki Eb-n. Azt tapasztaltam, hogy valamennyien nagyon jó formában vannak, így tartható az a szakmai célkitűzés, hogy kivétel nélkül az első tízben végezzenek súlycsoportjukban. Példaként hadd említsem meg, hogy a 2008-as pekingi olimpián súlyos sérülést szenvedett Baranyai Jánost, aki most tér vissza a nemzetközi versenypódiumra, idei legjobbjához képest 15, az ólomsúlyban utánpótlás Eb-aranyérmes Nagy Pétert pedig 10 kilós plusszal tetetjük fel a rajtlistára.”

A magyar ötösfogatból a legrégebben Gyurkovics Ferenc (105 kg) indult világversenyen, egészen pontosan a 2004-es athéni olimpián próbálkozott utoljára, s miután letöltötte doppingvétség miatti eltiltását, és visszakerült a válogatottba, a fehéroroszországi kontinenstornán kezdi újra pályafutását a legjobbak között.

“Nagyon élveztem a tatai edzőtáborozást, ennek számomra mindig különleges atmoszférája volt és van, s mondhatom, gyorsan akklimatizálódtam. Januárban még 115 kiló voltam, de szerda reggel már 109 kilós testsúllyal mérlegeltem, úgyhogy az április 11-i startra jó leszek – mondta Gyurkovics az MTI-nek. – A nevezési listán a hetedik vagyok, de nem a pozíció fontos most sem, hanem hogy az elvárt eredményt hozzam. Athénban összetettben 420 kg-ig jutottam, most azonban munka mellett emelek, s még nagyon az elején járok a visszaútnak, edzésen mindenesetre a 390 már megvolt. Ha az Eb-n is e körül teljesítek, jelesül a 387 kilós nemzetközi mesteri szintet elérem, elégedett leszek. Mert ez azt jelentené, hogy ebből a mostani felkészülésből kihoztam a maximumot.”

Optimistán várja a minszki Európa-bajnokságot Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke is:.

“Bátran állíthatom, mert magam is lenn voltam az utolsó edzésnapon Tatán, hogy az utóbbi évek legerősebb magyar csapata indul. Személy szerint nagy reményekkel nézek az Eb elé, ahol érem ugyan nem várható, de hogy a mieink jó helyen végeznek, abban halál biztos vagyok” – fogalmazott az MSSZ első embere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik