Sport

Börtön várhat a doppingolókra Kínában

Egy sportminisztériumi javaslat szerint Kínában börtönbüntetéssel sújtanák a bizonyítottan doppingvétséget elkövetett edzőket és sportolókat.

Kína először az 1990-es években került doppingvádak kereszttüzébe és a tiltott szerek használata azóta visszatérő témája az ázsiai ország sportjának, 2003-ban például összesen 34 sportolót és edzőt tiltottak el, illetve sújtottak pénzbírsággal doppingvétség miatt. Több botrány után a pekingi olimpia idején tovább szigorították a doppingszabályzatot, megelőzendő az ötkarikás lebukásokat. Két évvel korábban ugyanis egy sportiskolában talált elképesztő mennyiségű szteroid, tesztoszteron és EPO borzolta a kedélyeket.

“A hatáskörünk igen korlátozott, csupán eltiltásokkal vagy pénzbüntetésekkel fegyelmezhetünk – nyilatkozott Csien Cse-hszüe, a kínai sportminisztérium oktatásért és kutatásért felelős igazgatója. – Jóllehet a jelenlegi szabályzat bizonyos pontokon kapcsolódik a büntetőjog területéhez, azonban a büntetőjognak a sport kordában tartására nincsenek megfelelő paragrafusai.”

Csien elmondása szerint a kínai doppingellenes ügynökség 2009-ben 14.042 ellenőrzést végzett és 25 teszt hozott pozitív eredményt. A 25-ből három a kínai nemzeti játékokon is szerepelt sportolót érintett, köztük a 100 méteren győztes Vang Csinget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik