Sport

Egy felhozó versenye lesz Overdose-nak

Újabb sikeres patkoláson esett át a veretlen magyar ló. Mikóczy Zoltán a korábban emlegetett kettő helyett már csak egy felhozó versenyt tervez a júniusi Royal Ascot derbi előtt.

“Szerencsére már egy mindennapos standard műveletként beszélhetünk Overdose patkolásáról, ami ismét jól, a várakozásnak megfelelően sikerült – mondta a PannoniaOverdose.hu oldalnak Mikóczy a németországi Hoppegartenben. – Az első két lábára ezúttal is ragasztott patkókat kapott, a hátsókra pedig szögeltet, ebben nincs változás. Sőt, abban sem, hogy ismételten Stuart Packham patkolókovács végezte a műveletet. Reggel iderepült Londonból, és az esti géppel már utazhatott is haza. Most annyi újdonság volt, hogy amikor Stuart patkolta Overdose-t, a patkók és a patái közé ezúttal egy narancssárga szilikonszerű kitöltő anyag került. Korábban ez már volt zöld és fekete is. Ez a réteg védi a talpát.”

A pataérzékenységgel kapcsolatban Mikóczy úgy fogalmazott, hogy most is előjött ugyan rövid időre, mivel ezúttal nemcsak a pata hordozó széléből, hanem a talpi szarurétegből is leszedett egy keveset a kovács, de – amint hozzátette – “messze-messze nem olyan mértékben, mint amihez szokva voltunk régebben, amikor Alagon még szögeléssel került a lábaira a patkó”.

Szmodits Zsolt állatorvos szerint a ló patája miatt már nem kell izgulni, ugyanakkor ezután is fokozottan kell majd ügyelni a patkolásra és a megfelelő talaj kiválasztására – nemcsak a munkához, hanem a versenyzéshez is -, mert egy patairha-gyulladáson átesett ló, akármilyen sikeresen is korrigálták az elmozdulást, mindig is hajlamos lesz erre.

Az elkövetkező hetek programját illetően Mikóczy azt mondta: a ló a következő időszakban fokozatosan fog gyorsulni, és körülbelül két hét múlva végezhet majd teljes értékű gyors vágtákat.

“Az a legfontosabb – persze nem mindenáron – hogy Overdose-t a Royal Ascotra versenyformába hozzuk. Ma még nem lehet 100 százalékos biztonsággal állítani, hogy ez tartható. Két-három hét múlva, amikor már látjuk, hogyan bírja a fokozottabb terhelést, okosabbak leszünk.”

Mikóczy arról is beszélt, hogy szíve szerint két versenyt írna neki elő – “egy nagyon könnyű, önbizalom növelőt”, ahol saját maguk is meggyőződhetnek arról, hogy tudja hozni a korábban mutatott formáját, és még egy, ennél esetleg erősebb mezőnyű versenyt -, az idő rövidsége, a ló edzettségi állapota és a Royal Ascot közelsége miatt azonban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy csak egy, május közepi verseny lesz kettő helyett.

Overdose bal első lábán a tavaly április 19-i budapesti verseny után észleltek sérülést. Ezt követően a gyógyítását végző francia ortopédus kovács eltávolította a keletkezett tályogot, és patkót ragasztott Overdose-ra, amely kímélte a sérült bal első lábát. Emiatt azonban a ló jobban terhelte a jobb elsőt, így utóbbin is idült patairha-gyulladás keletkezett. A telivért előbb Franciaországban, majd Angliában kezelték, ahonnan november elején tért haza. Jelenleg a Berlin melletti Hoppegarten tréningtelepén készül az idei feladatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik