Sport

Eltiltották majd kitüntették Valverdét

Doppingvétség miatt nem versenyezhet Valverde, ennek ellenére szülővárosában az év sportolójának választották.

Pár nappal azután, hogy véglegessé vált, doppingvétség miatt jövő májusig nem versenyezhet Olaszországban, tavalyi teljesítményéért szülővárosában, Murciában elismerésben részesült Alejandro Valverde spanyol kerékpáros.

A 2009-es év legjobbjának járó díjat a murciai régió sportújságíróit tömörítő szervezet csütörtök esti gáláján vehette át a Vuelta a Espana spanyol körverseny tavalyi első helyezettje.

“Nagy boldogság nekem ez a díj, amelynek most, ebben a számomra nehéz időszakban különös jelentősége van. A címmel az elmúlt évi győzelmeimet, a spanyol mellett a katalán és burgosi körversenyen, valamint a Dauphiné Libéré viadalon elért sikereimet ismerték el” – nyilatkozta a sportoló.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a hét elején elutasította Valverde beadványát, melyet az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) korábbi döntésével szemben fogalmazott meg. A CONI 2009 májusában marasztalta el őt, mert a 2008-as Tour de France olaszországi szakasza után adott doppingmintáját összehasonlították az Eufemiano Fuentes “doppingdoktornál” 2006-ban megtalált, a versenyző monogramjával ellátott vértasakban lévő vérrel, s az összevetés alapján egyértelművé vált, hogy a két minta ugyanattól a személytől származik. Fuentes több mint hatvan sportolót látott el doppingszerekkel, s a többségük kerékpáros volt.

Valverde ártatlannak vallotta magát, és azért fellebbezett a CONI szankciója ellen, mert szerinte a spanyolországi bizonyítékok alapján nem lehetett volna eltiltani őt Olaszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik