Sport

Segítség nélkül a világ tetejére

Március 26-án indul a Dreher 24 Everest-expedíció 2010: Klein Dávid és Várkonyi László arra vállalkoznak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára.

A cél feltenni az i-re a pontot – hangsúlyozta Klein Dávid hegymászó a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Budapesten, emlékezetve arra, hogy 2007 tavaszán Várkonyi Lászlóval együtt 8650 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül az északi, tibeti oldalon. Akkor biztonságtechnikai okok miatt nem másztak tovább. A jövő hét pénteken induló expedíció szintén a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik. A hegymászók várhatóan április elején érik majd el az 5300 méteren levő alaptábort, a csúcstámadás május első felében lehet. A hegymászás számukra életforma, s lényegesnek tartják, hogy egészségesen, épségben érjenek vissza.

Ha valaki oxigénpalackkal mászik, akkor az utánpótlást fel kell juttatni, a serpák a többi között utat taposnak, kötelet feszítenek és főznek – részletezte Várkonyi László. Ha palack nélkül, önállóan mozog a hegymászó, akkor az összes feladat, a hóolvasztástól kezdve a sátorverésen át az útválasztásig az ő dolga, s ez az igazi érték. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nagy hideg ellen tripla szigetelésű bakancsot viselnek, s előfordul,hogy a kamásnival rendelkező expedíciós cipőre még egy réteget húznak. Az ötujjas kesztyűre, amellyel még a cipzárt, szíjat is képesek megfogni, egy nagyon meleg kesztyűt vesznek. Ezzel még lehet markolni, erre kerül egy “bokszkesztyűszerű” réteg. Az arcot betakarással védik – sorolta. A csúcstámadás 2 teljes napot vesz igénybe, s csak a legfontosabb dolgokat viszik magukkal, ami 7 és 10 kilogramm között lesz: egyebek mellett ennivalót, sok folyadékot, zászlót, kamerát és fényképezőgépet.

Minél magasabban vannak, annál kevesebbet esznek, főként olajos magvakat, csokoládét és aszalványokat. Mint elmondták, az akklimatizáció során vérük besűrűsödik, ezért sokat kell inni. A folyadék előállításának egyetlen módja a magaslati táborokban az olvasztás, ami “hólé ízű” italokat eredményez.

Kerekes Péter, a Dreher 24 névadó szponzor képviseletében a sajtó képviselői előtt egy GPS-t helyezett el azon a doboz sörön, amelyet a hegymászók magukkal visznek a csúcsra. “Innen kezdve nyomon követhető, hol tart az expedíció” – hangsúlyozta, hozzátéve: az annyiavilag.hu weboldalon az érdeklődők folyamatosan friss tudósításokat, képeket, videókat láthatnak-hallhatnak”.

A csúcsot eddig több mint négyezerszer érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 150 körül mozog. A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik