Sport

Loki: a BL-pénzek nagy része megérkezett

A BL-szereplésnek köszönhetően közel kétmilliárd forinttal gazdagodik a klubkassza. A tetemes bevétel egy részéből egy évtizedes álom valósul meg.

A BL-szereplés jóvoltából 7,1 millió eurót, majd kétmilliárd forintot futballozott össze magának a DVSC csapata. A debreceni labdarúgó-akadémia látványtervei azt sugallják, továbbra is a racionális gazdálkodás jellemzi majd a klubot, nem kezdenek esztelen költekezésbe.

„Játékospolitikai, futballstratégiai szempontból semmilyen változás nem lesz – nyilatkozta Bartha Csaba sportigazgató a Nemzeti Sportnak. – Nem lesznek horribilis fizetések, a bevétel egy részét az utánpótlásba fektetjük. Azt azért látni kell, most sem jött el a Kánaán, a klubnak a BL-szerepléssel nem lett több szponzora, sőt a meglévők többsége kevesebbet tud csak adni a korábbinál.”

A BL-részvételért minimum 7,1 millió euróval (napi árfolyamon 1,9 milliárd forint) gazdagodott a DVSC (3,8 millió járt a bejutásért, és mind a 32 főtáblás elkönyvelhetett további 550 ezer eurót meccsenként). Sőt a tv-közvetítési díjakból is származik még bevétel, ami persze az adott ország futballjának piaci értéke szerint változik.

„Ha konkrét összeget nem is, annyit elárulhatok, hogy az UEFA a bevételünk nyolcvan százalékát már átutalta, és júniusig megérkezik a maradék is – folytatta a debreceni igazgató. – Habár a kiadásaink a rengeteg utazással nőttek, költségvetésünk így sem éri el az évi egymilliárdot, szóval természetesen nyereséggel zártuk a BL-szereplést.”

„ Tíz éve érlelődő gondolat az akadémia megalapítása, majd mintegy másfél éve a város, a klub és az egyetem megegyezett benne, hogy mindenki hozzáteszi a magáét – avatta be a részletekbe a nagyérdeműt Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem Agrárcentrumának elnökhelyettese. – A nyolcszázmilliós beruházásból háromszázmillióval a Loki, háromszázzal a város veszi ki a részét, kétszázmilliót pályázaton keresztül igyekszünk begyűjteni. Szeptemberben a tizenkét évesek harminckét tagú csoportja kezdi meg a tanulmányait, kétezer-tizenegyre pedig elkészül a tíz futballpályát is magába foglaló akadémia.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik