Sport

Kiss Dániel döntőt futhat Dohában

A három magyar résztvevőből kettő is a döntőbe kerülhet a pénteken kezdődő fedettpályás atlétikai világbajnokságon.

Szerdán utazik el a pénteken kezdődő fedettpályás atlétikai világbajnokságra a magyar miniküldöttség: három versenyző, két edző és egy gyúró. A 60 m gátas Kiss Dániel célja a döntőbe jutás, ez sikerülhet a súlylökő Kürthy Lajosnak is, a szintén súlylökő Márton Anita számára pedig a tisztes helytállás a cél.

A tavalyi berlini vb-n elődöntős Kiss februárban elért 7.56 mp-es eredményénél csak nyolcan futottak jobb időt idén. Jó formáját jelzi, hogy először január 31-én döntötte meg az országos csúcsot 7.57-tel – Bakos György negyedszázados rekordját adta át a múltnak -, majd még ebből is lefaragott egy századmásodpercet.

Kürthy szintén egyéni legjobbját teljesítette az idén: 20,23 méterig jutott. A Mohácsi TE atlétája a tavalyi fedettpályás Eb-n ötödik volt, s Dohában is finalista lehet.

A 21 éves Márton Anita ugyancsak egyéni csúcsot dobott ebben az évben 17,64 méterrel.

“Kiss Dani világszínvonalon teljesített az idén, óriásit fejlődött, stabilan hozta az eredményeket, ez alapján ott a helye a döntőben – mondta az MTI-nek Dornbach Ildikó szakmai igazgató. – Kürthy esetében szerintem egyéni csúcs és szerencse kell a fináléhoz. Ezúttal a korábbi világversenyekkel ellentétben külön napon rendezik meg a selejtezőt és a nyolcas döntőt, ezzel is megtisztelve a súlylökőket.”

A vb-n először Kürthy mutatkozik be, magyar idő szerint 7:20 órakor a súlylökés selejtezőjében, majd délután Kiss Dániel következik. Márton Anita szombaton kezd, a 60 m gát döntőjét pedig vasárnap rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik