Sport

VB-re készülhet az írek réme

Érdekes a FIFA bíróküldési rendszere

Február eleje óta nyilvános annak a 30 játékvezetőnek a névsora, akik a dél-afrikai világbajnokságon közreműködhetnek.

A FIFA a vb játékvezetőinek kiválasztását már három éve elkezdte, akkor még 53 játékvezetőt hívtak meg egy zürichi elitképzésre.

Érdekesség, hogy a nyári dél-afrikai tornán Európát mindössze tízen képviselik majd, Dél-Amerikából pedig hatan lehetnek ott a vébén. Ennek oka, hogy a FIFA egy olyan elvhez tartja magát, miszerint nem csupán a teljesítmény és a tudás, hanem a kontinensek egyensúlya is számít a bírók kiválasztásánál.

A játékvezetői keretbe bekerült az a svéd Martin Hansson, aki a Franciaország-Írország pótselejtezőn a franciák gólja előtt nem vette észre Thierry Henry kezezését (igaz, az asszisztense, aki az ominózus esetnél segíthette volna, nem utazhat a vébére). Hanssonnak nem ez volt az első komoly hibája: a tavalyi Konföderációs Kupán ő vezette a Brazília-Egyesült Államok döntőt, és továbbot intett, amikor Kaká lövése a felső kapufáról a gólvonal mögé pattant. Ő volt az, aki a Porto-Arsenal BL-nyolcaddöntőn szinte beállt az angol Sol Campbell elé, miközben az általa megadott közvetett szabadrúgást a portugálok gyorsan elvégezték.

Ajánlott cikk:
>> Vitatott nevek a vb-re készülő játékvezetők között

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik