Sport

50 km-t tett volna meg vakon

Majdnem futhatott a paralimpiai érmes, vak sífutó Vancouverben.

Egészen az utolsó pillanatig élt a remény Brian McKeever, a kanadai sífutó-válogatott 90 százalékban vak tagja számára, hogy indulhasson a férfiak vasárnapi, 50 km-es klasszikus stílusú sífutószámában.

A csapat edzői azonban végül nem mellette döntöttek, így Ivan Babikov, Alex Harvey, George Grey és Devon Kershaw indulhattak az olimpián.

– Nagyon sajnáljuk, de ők négyen mindannyian gyorsabbak Briannél – magyarázta döntését Inge Braten, a kanadaiak edzője. – Mind a négyen éremeséllyel indulnak, és nem foszthattuk meg őket sem az indulás jogától.

A látássérült sífutó lehetett volna az első, aki ugyanabban az évben indul téli olimpián és paralimpián.
McKeewer a pigmenthiánnyal és folyamatos látásromlást okozó Stargardt-betegséggel kénytelen együtt élni, versenyein Robin, a bátyja irányítja őt, igaz, Vancouverben egyedül kellett volna futnia.

– Elfogadom a döntést, de ne várják, hogy boldog legyek tőle – nyilatkozta, és hozzátette, hogy soha életében nem volt még ilyen szomorú.

A vasárnap esti 50 km-es sífutószámot végül a norvég Petter Northug nyerte a német Teichmann és a svéd Olsson előtt, a legjobb kanadai, Devon Kershaw 1,6 mp hátránnyal az ötödik helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik