Közélet

Titkosrendőrnek adták ki magukat, 180 milliót raboltak Budapesten

rablo(960x640).jpg (Array)
rablo(960x640).jpg (Array)

A külföldi férfit kocsiba ültették, pénzét elvették, majd kitették őt a IX. kerületben.

Különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség három férfival szemben, akik 2013 novemberében csaknem 180 millió forintnyi készpénzt raboltak egy vietnámi férfitól. Ha bűnösnek találják őket, öttől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott 2013 őszén figyelt fel a külföldire, aki napi rendszerességgel jelent meg az egyik IX. kerületi bankban ahol nagyobb összegeket fizetett be. A két férfi eldöntötte, hogy megszerzik a pénzét. Októberben kezdték el figyelni, feltérképezték útvonalát, pénzszállítási szokásait. Harmadik társuk eközben – készülve a támadásra – fiktív adatokkal vett egy kocsit.

Az előkészületek után 2013. november 5-én, a reggeli órákban az elsőrendű vádlott két, máig ismeretlen társával – az erre a célra vett autóval – megjelent a pénzintézetnek is helyet adó épület mélygarázsában, ahol kesztyűben és baseball sapkában várták a férfi érkezését. Kiszemeltjük csaknem másfél óra elteltével tűnt fel, majd leparkolt és kiszállt. Nála volt egy táska, benne nagy összegű USA dollárral és euróval.

A támadók odaléptek hozzá, egyikük egy fegyvernek látszó tárgyat fogott rá, miközben – rendőrségi jelvényre hasonlító tárgyat is felmutatva – közölték vele, hogy titkosrendőrök és be kell vinniük a rendőrségre. A pénzt tartalmazó táskát ezután elvették a férfitól, megmotozták, a kezeit a háta mögött megbilincselték,a kocsijukba ültették és elhajtottak az épületből.

A bilincset később levették, majd a XI. kerületben kirakták a külföldit a járműből. A támadók végül még ugyanebben a kerületben, a Szerémi úton megálltak és kitakarították az autó belsejét, majd elosztották egymás között a zsákmányolt pénz – közölte a  Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik