Közélet

Lecsukták Overdose gazdáját

overdose (overdose)
overdose (overdose)

A bűnszervezet összesen 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el. Többen voltak: vállalkozók, könyvelők és ügyvédek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írták, nemrégiben cukorral kereskedő bűnszervezetre csaptak le, az átfogó akcióban vállalkozókat, könyvelőket, a bűnszervezetet segítő ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként. Összesen tizenegy embert helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.

A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették belföldi vevőiknek, akik ebből szintén hasznot húztak. A jelenlegi adatok szerint a vevők 1,2 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az áfacsalási összeg 1,2 milliárd forint. A hvg.hu kiderítette, hogy az egyik érintett szlovák állampolgár M. Zoltán, vagyis Overdose gazdája. Helybéliekkel és az ügyet jól ismerőkkel beszélgettek, mivel a NAV munkatársai 60 helyszínen tartottak házkutatást, sokan látták, hol jártak a pénzügyőrök, nyomozók. Múlt héten kedden, április 14-én volt az akció, M. Zoltánt pedig egy kiskőrösi hotelből vitték el a NAV-osok.

A Kecskeméti Járásbíróság a hvg.hu érdeklődésére elismerte, hogy M.Zoltán egyike a gyanúsítottaknak, ő is előzetes letartóztatásban van.  A lap emlékeztetett, 2010 márciusában öt prominens magyar nagyvállalat beszállt a férfi cégébe, amelyik Overdose ügyeit intézte. Az Overdose Vagyonkezelő Kft.-ben mind a mai napig a férfi az 50 százalékos tulajdonos, de 10-10 százaléka van az OTP Banknak, a Molnak, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvestnek, a Simicska–Nyerges-cégbirodalomhoz tartozó Közgépnek és a jobboldalhoz sorolt gazdasági üzletemberek által létrehozott CIG Pannóniának.

M. Zoltánnak nem először gyűlik meg a baja az adóhatósággal. Korábban, a 2010-es évek előtt Romániában voltak zűrös ügyei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik