Közélet

Rezesova ismét védekezést vált

Tényleg ivott, de nem volt ittas – egyebek mellett ezzel készülnek enyhébb büntetést kicsikarni.

Eddig mindent megtett az ittas vezetésért első fokon elítélt Rezesova védelme, hogy bebizonyítsa: a szlovák nő csak a négy ember halálával végződött ütközés után, sokkos állapota miatt ivott vodkát. A hvg.hu úgy tudja, hogy másodfokon gyökeresen más védekezési stratégiával állnak elő. Arra fognak hivatkozni, hogy valóban ivott vezetés közben, de pont a karambol előtt – így az alkohol még nem szívódott fel, vagyis fel kell menteni. Információik szerint az ügyvéd azzal is érvelhet, hogy a minimum 165 kilométer per órás száguldás nem az ittasság miatt volt, és amúgy is „csekély sebességtúllépésnek” számít.

Eva Rezesova ügyvédje, Novák Péter a bíróságnak már beadott fellebbezési indoklásában részletesen felépítette érvelését arra nézve, miként ihatott a védence úgy vodkát, hogy ennek ellenére sem volt „alkoholtól befolyásolt állapotban”.

A lap emlékeztet, az elsőfokú bíróság Rezesovánál enyhe fokú ittasságot állapított meg annak alapján, hogy szervezetében 0,51-0,8 ezrelék közti alkoholszintet mutattak ki. Ezt első fokon Rezesova részben azzal magyarázta, hogy megfázására alkoholtartalmú gyógyszert szedett, másrészt arra hivatkozott, hogy az ütközés után „sokkos” állapotban húzta meg az autóban lévő vodkásüveget, mert víznek hitte.

Mint ismert, a tragikus baleset augusztus 21-én hajnalban történt az M3-as autópályán. Az ittas nő egy kocsinak ütközött, hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társukért küzdöttek az orvosok, de két nappal később ő is meghalt a kórházban.

Első fokon az ügyész legalább tíz évre szerette volna börtönben tudni a négy ember haláláért felelős asszonyt, ám a bíróság másképp döntött: Rezesova hat év fogházbüntetést kapott. Minden érintett fellebbezett. A milliomosnőt a döntés után házi őrizetbe helyezték, ám nem sokáig örülhetett, december elején ismét előzetesbe küldték, mondván, semmi nem köti ide, ráadásul a kiemelkedő vagyoni háttér és külföldi kapcsolatrendszere megkönnyítheti a dolgát, ha úgy dönt, megpróbálja elhagyni az országot.

A per csütörtökön folytatódna másodfokon, azonban a pert május 5-én elhalasztották a vádlott betegsége miatt. Rezesova állítólag epilepsziás rohamot kapott és öntudatlan állapotba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik