Közélet

Medvét lőttek Salgótarjánban

A rendőrség két embert gyanúsít – egyebek mellett – természetkárosítással. Az elejtett vadról videó készült.

Egy barnamedvét lőtt ki egy 54 éves salgótarjáni férfi és társa Salgótarjánban. A rendőrség természetkárosítás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást, a tetteseket elfogták – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Eszerint a medvét május 10-én lőtték le, a késő esti órákban lőtte meg salgótarjáni férfi, egy a városhoz tartozó erdőrészen. Az egyébként engedéllyel vadászó gyanúsítottnak aznap nem sikerült elpusztítania az állatot, ezért másnap visszament többedmagával. A sebesült vadat végül  34 éves társa lőtte fejbe. A tetemet ezután elvitték harmadik cinkosukhoz, kizsigerelték és lenyúzták a bundáját.

A rendőrök utóbbi gyanúsított vadászházában jártak, amikor a “házigazda” egy negyedik férfival egy nem sokkal korábban, szabályosan elejtett gímszarvas borjút hoztak le a vadászterületről. Kiderült, az érintettek nem tettek eleget minden kötelességüknek, például nem regisztrálták a szükséges adatokat lőjegyzékben. Ezután buktak le.

Az egyenruhások a vadászházban megtalálták a medve bundáját, kifőzött koponyáját, illetve az engedéllyel tartott fegyvereket, lőszereket.

A Bors a napokban írt arról, hogy egy medve tart rettegésben egy bükki falut. Az állattal még nem, de a lábnyomával már találkoztak, ezt le is fényképezték Bárnán. A település egyébként 16 kilométerre van Salgótarjántól. Tavaly télen egyébként négy település lakóit figyelmeztettek Nógrádban, ne dobjanak ételmaradékot a kukákba, mert odavonzzák az éhes barnamedvéket.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a lelőtt medve a szakértők szerint azonban nem azok közül való volt, melyek nyomait az elmúlt időszakban rögzítették.

Tavaly decemberben Bács-Kiskun megyében kaptak lencsevégre egy medvét, a határnál. A „szokatlan alakú, különlegesen nagyméretű” alakot hőkamera szúrta ki a hercegszántói szögletes erdő mellett, a vetésen látták. Azt már akkor látni lehetett, hogy az egy őznél, sőt egy szarvasnál is nagyobb testű állattal van dolguk. A mackó a közeledő autótól azonban megijedt, és meg sem állt Szerbiáig.

Olvasói sztorik