Közélet

Holokauszttagadó cikket töröltetne az ügyészség a kuruc.infóról

A végrehajtásra jogsegély útján nyílik csak lehetőség, mivel a portál szervere Amerikában található.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta egy a kuruc.info honlapon megjelent, holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét – közölte kedden a Fővárosi Főügyészség. Az írást 2013. július 19-én, 21 óra 40 perckor tették közzé  „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – “unortodox” dokumentumok Auschwitzból” címen, szerző nélkül. Az ügyészség szerint a cikkhez hozzászólók nagy nyilvánosság előtt tagadták a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Az ügyben a rendőrség nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadása miatt indított nyomozást, ám az eljárást – mivel nem lehetett megállapítani sem a cikk szerzőjének, sem hozzászólóinak kilétét – felfüggesztették.

Az ügyészség szerint azonban tekintettel arra, hogy a fenti írások, mint elektronikus adatok honlapon való hozzáférhetővé tétele, illetve közzététele bűncselekményt valósított meg, ezért a kerületi ügyészség indítványozta, hogy az eljárásra illetékes Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelje el, majd az erről szóló határozat külföldön történő végrehajtását jogsegély révén kérje az Amerikai Egyesület Államoktól,  ahol a honlapnak helyt adó szerver található.

Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy amennyiben a külföldi hatóság jogsegély iránti fenti megkeresése határidőn belül nem vezetne eredményre, úgy a bíróság az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozását rendelje el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik