Közélet

Jogsértéseket állapítottak meg a Gyermekrák Alapítványnál

Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

Befejezték Gyermekrák Alapítvány 2013. január 1-jét követő működésének törvényességi ellenőrzését – közölte közleményében a Fővárosi Főügyészség. Mint írják, – a törvényben előírtak alapján – azt vizsgálták, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

Az ügyészség a  vizsgálat eredményeként megállapított, kuratórium működését érintő törvénysértések miatt két intézkedést tett. Az egyik, hogy felhívást intéztek a Kuratóriumhoz, amelyben egyebek mellett indítványozták, hogy az alapítvány vagyonfelhasználása minden esetben kuratóriumi határozatok alapján történjen.

Az ügyészség álláspontja szerint erre azért volt szükség, mert a vizsgálat megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik. Ezzel pedig megsértették az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat. Ha a Kuratórium nem ért egyet az indítvánnyal, az ügyész pert indíthat a törvényes működés helyreállításáért.

Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség a Kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértéseket, melyek miatt jelzést nyújtott be. Ennek kapcsán a Kuratóriumot elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére kérte. Így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány kocsiját magáncélra ne használják.

Az ügyészség leszögezte: a fenti vizsgálat független az Alapítvány működésével kapcsolatban tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól.

Mint ismert, tavaly decemberben az index videóra vette, ahogy gyerekmentő autó viszi munkába az alapítvány vezetőjét. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezek után bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel. A Jobbik egy nappal később pedig a Legfőbb Ügyészséghez fordult, ahol hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt tett feljelentést. A Fővárosi Főügyészség január elején rendelte el az alapítvány törvényességi ellenőrzését.

Az alapítvány ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hűtlen kezelés miatt nyomoz, ismeretlen tettes ellen.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik