Közélet

Átejthették a pszichológusokat a gyilkos izsáki rendőrök

Izsaki-rendorok(960x640).jpg (izsáki rendőrök)
Izsaki-rendorok(960x640).jpg (izsáki rendőrök)

A kényszervallatók pszichológiai vizsgálatának eredménye majd csak a februári tárgyalási napok egyikén kerül nyilvánosságra.

Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint ugyan lehet trükkökkel próbálkozni a pszichológus előtt, de az agresszivitásra való hajlamot eltitkolni szinte lehetetlen. A szakember a Blikknek elmondta, a pszichológiai vizsgálatra érkező rendőrnek egy célja van, hogy megfeleljen. Egy ilyen vizsgálat 4-5 órán át is eltart, a kérdéseket úgy tudják kijátszani, ha a lehető legkevesebbszer szólalnak meg.

Ám ha valakinek hajlama van az erőszakos viselkedésre, annak így is ki kell derülnie. Csak az úgynevezett „borderline” személyiségek maradhatnak titokban, akiknél a folyamatosan felgyülemlő stressz szakad ki majd egyszer hirtelen. Ők viszont nem bántalmaznak másokat visszatérően – fejtegette Bilkei, aki szerint az izsáki rendőrök kollégáinak és feletteseinek is észre kellett volna venniük a gyülekező viharfelhőket. Ha a felettes észlel valamit, az illetőt vissza kell küldeni vizsgálatra. Az ilyen rendőrök 50-60 százalékát végül le is kellett szerelni. A felvételi alkalmassági teszteken ezzel szemben csupán 8-10 százalék morzsolódott le – mondta.

Mint ismert, a 47 éves áldozatot tavaly áprilisban verte halálra Izsákon két egyenruhás. A férfit lopás gyanúja miatt vitték be a rendőrőrsre, majd órákon át, brutális módszerekkel próbálták kikényszeríteni belőle vallomását. Ütötték ököllel, gumibottal, ahol csak érték. Az áldozat életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely fulladást okozott – ez vezetett a halálához. A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket kültek el.

Az ügyészség október elsején jelentette be, vádat emeltek. A két bántalmazó azóta is rács mögött van, ám nem csak ők álltak nemrégiben bíróság elé, kiderült ugyanis, másoknak is részük volt rendőri brutalitásban Izsákon. Összesen négy „majdnem áldozatra” derült fény. Az ügyészség így további két rendőrt vádolt meg, ám ők szabadlábon védekezhetnek. Az áldozat hozzátartozói milliós kártérítért kaptak. A vádlottak tárgyalása december 17-én kezdődött, – egyebek mellett – halált okozó testi sértés miatt. A Kecskeméti Törvényszék ugyanakkor nemrégiben bejelentette, a halált okozó testi sértés akár különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssé is minősülhet a későbbiekben.

Rendőrök: erőszak stresszből

A rendőrökből a felgyülemlett stressz is ki tudja hozni az állatot (hisz a stressz nem más, mint befelé irányuló erőszak), ezen a videón a közeg azon rág be, hogy csak engedéllyel kutathatna át egy gyanús autót, és az emiatt kiakuló kudarcélményének hangot is ad:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik