Közélet

Gyanús kapszulák miatt rendőrségen a Cozma-ügy egyik vádlottja

cozma-per(i)(960x640).jpg (marian cozma, )
cozma-per(i)(960x640).jpg (marian cozma, )

A férfit a törvényszék kapujában fülelték le.

A Cozma-ügyhöz kapcsolódó garázdaság egyik vádlottja a Szombathelyi Törvényszék kapujában, a minden belépő számra kötelező átvizsgálás közben akadt fenn. Ismertetlen anyagot tartalmazó, gyanús kapszulákat találtak nála. A rendőrök előállították,ezért nem tudott megjelenni az ellene és huszonnégy társa ellen zajló per másodfokú tárgyalásán.

Mint ismert, Marian Cozmát az MKB Veszprém kézilabdázóját 2009 február 8-án ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették. Két vádlottat 18-18 évre ítéltek, harmadik társukat pedig 13-ra.

Külön tárgyalás

A garázdasággal kapcsolatos per – amelyet az ügyészség különválasztott az emberölési ügytől – másodfokon a Szombathelyi Törvényszék előtt folytatódik. Több vádlott ugyanis elfogultságra hivatkozva kérelmezte, hogy ne a Veszprémi Törvényszék bírálja el ügyüket.

Az elsőfokú, nem jogerős ítéletben a bíróság nyolc hónaptól három és fél évig terjedő börtönnel, egy esetben pedig pénzbüntetéssel sújtotta a huszonöt vádlottat. Az ügyészség minden vádlottat érintően súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Többen meg sem jelentek

A Szombathelyi Törvényszék előtt csak kilenc vádlott jelent meg, többen a szabályszerű idézés ellenére nem érkeztek meg, ketten külföldön töltik börtönbüntetésüket, de volt olyan is – például a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván egyáltalán nem akart jelen lenni a tárgyaláson, ezért nem kérte elővezetését a büntetés-végrehajtási intézetből.

A bíróság úgy határozott, hogy négy vádlott ügyét elkülöníti, máskor tárgyalja.

Az ügyész súlyosabb büntetést akar

Mivel senki nem kért iratismertetést és újabb bizonyítási indítvány sem érkezett, a huszonegy vádlott tárgyalása a perbeszédekkel folytatódott. Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosbítást kért, rámutatva arra, hogy a társaság nem szórakozni ment a lokálba, hanem azért, hogy verekedést provokáljon ki.

A vádlottak az ügyész szerint agresszív viselkedésükkel félelmet keltettek a nyilvános szórakozóhely vendégeiben, többen emiatt el is menekültek a helyszínről.

Prostitúció, kitartottság, hamisítás

A vádlottak közül többen testi sértést követtek el, de vannak közöttük olyanok, akiket más bűncselekményekkel, például kitartottsággal, prostitúció elősegítésével és magánokirat-hamisítással is vádolnak.

Az ügyészség álláspontja szerint még akkor is súlyosabb büntetést kell kiszabni, ha az új büntető törvénykönyvnek a garázdaságra vonatkozó enyhébb szabályait veszik alapul. Álláspontjuk szerint ugyanis a csoportos elkövetés miatt minősített esetről van szó, valamint halmazatban valósultak meg cselekmények, ami szintén súlyosbító körülményként értékelhető.

A védelem szerint többen ártatlanok

A védelem ugyanakkor azzal érvelt, hogy az ügyészség kizárólag a súlyosbító körülményeket gyűjtötte össze, az enyhítőket, például a jelentős, négy és fél évnyi időmúlást figyelmen kívül hagyta. A védők szerint a tények és a bizonyítékok több vádlott ártatlanságát támasztják alá.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje kifejtette: a szórakozóhely videokameráin sehol sem látszik, hogy a lokálba érkező csoport tagjai agresszíven léptek volna fel a vendégekkel szemben. Szólt arról, hogy noha a két eset összefügg, a garázdaságot külön kell megítélni az emberölési ügytől, amiért az abban érintett vádlottak már megkapták jogerős büntetésüket.

Kifogásolta a védelem azt is, hogy az elsőfokú eljárás alatt az ügyészség és a bírósági ítélet is utalásokat tesz a vádlottak származására, míg a sértetteket egyfajta pozitív diszkriminációval kezeli.

A tárgyaláson az ügyész is kitért erre: szavai szerint sem az ügyészség, sem az elsőfokú bíróság nem volt elfogult, a védelemnek ezek az állításai minden alapot nélkülöznek.

Egymást érik a tárgyalások

A védőbeszédek kedden is folytatódnak, erre a hétre öt tárgyalási napot tűztek ki a Szombathelyi Törvényszéken a komoly biztonsági intézkedésekkel és nagy médiaérdeklődéssel kísért ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik