Közélet

Börtönre ítélték Molnár Gyulát

molnár gyula (molnár gyula)
molnár gyula (molnár gyula)

Hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon szerdán.

Lakos Imre volt XI. kerületi szabad demokrata alpolgármestert hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A tábla többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a két vádlottat, és Molnár Gyulát két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Első fokon felmentették őket

Az ügyészség azzal vádolta meg őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Molnár és Lakos a határozathozatal után újságírók előtt egybehangzóan “politikailag motiváltnak” minősítette a döntést.
Molnár Gyula hangsúlyozta, az elmarasztaló ítélet ellenére indul polgármesterjelöltként a választásokon. Lakos Imre azt mondta, hogy az eljáró bíráknak fogalmuk sincs azokról a jogszabályokról, amelyeket alkalmaznak. A tábla másodfokú döntése ellen a védők és a vádlottak felmentésért fellebbeztek, így a büntetőper a Kúrián folytatódik harmadfokon.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Molnár: Innen már csak egy lépés a Tanú című film

A szocialista politikus az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett arra, hogy az elsőfokú bíróság az egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott állítások nem feleltek meg a valóságnak, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt – közölte a politikus.

A hat éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát, sőt “az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt”. Ennek ellenére “a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést” – fűzte hozzá. A fővárosi szocialista képviselő azt írta: a mindössze két napig tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy tíz éve elbocsátott munkatársát, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről semmilyen információval nem tudott szolgálni.

“Az új tanú vélelmei és sejtései felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett. Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére” – olvasható Molnár Gyula közleményében. Véleménye szerint ha hat évvel a feljelentés után “egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában vagy függetlenségében van okunk kételkedni”.

“Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak” – közölte a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere.

A tavalyi felmentő ítélet után Molnár Gyula bejelentette, hogy 2014-ben újra indulna Újbudán. A politikus akkor úgy fogalmazott: „nem tudja kiverni a fejéből”, hogy ő és a korábbi alpolgármestere, Lakos Imre ellen politikai lejárató akciót indítottak a 2010-es önkormányzati választásra időzítve. Hozzátette, hogy úgy gondolja, hogy lehet és kell is véleményt mondania a városról, a kerületről, hogyan látja a meghozott döntéseket és milyen várost, kerületet képzel el.

Molnár Gyula 1994 és 2010 között parlamenti képviselő, 2002 és 2010 között polgármester volt, jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben képviselő.

Az MSZP szolidarít

Az MSZP közleményében arra emlékeztetett, hogy Molnár Gyulát első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság, másodfokon azonban elítélte. “A két ítélet teljesen ellentétes egymással, így az MSZP kíváncsian várja a Kúria harmadfokú ítéletét” – közölték, egyúttal kifejezve szolidaritásukat Molnár Gyulával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik