Belföld

Elbuktuk a szuperlézer építését – a magyar cég fellebbez

Szegedi-lezerkozpont(960x640)(1).jpg (Szegedi lézerközpont)
Szegedi-lezerkozpont(960x640)(1).jpg (Szegedi lézerközpont)

Magyar helyett osztrák cég építheti a szuperlézert, pedig az tette a drágább ajánlatot. A KÉSZ csoport megtámadja ezt a döntést.

Mint azt korábban megírtuk, hosszú huzavona után a szegedi szuperlézer, az ELI épületeire kiírt tenderen a drágább ajánlatot tevő, de jelentős támogatókkal rendelkező Strabag–Swietelsky-konzorcium lett a győztes. Az elképzelés szerint 2015-re kellene elkészülniük a lézerberendezéseknek, a kutatóközpontnak és az irodáknak helyet adó épületeknek. A központ a volt orosz laktanya helyén épülne, és a 100 hektáros területből 13-at foglalna el.

Sok cég szerette volna építeni a szegedi lézerközpontot. Olyan magas színvonalú technológiát igényel a komplexum felépítése, olyan precizitást, hogy körültekintően kell a kivitelezőt kiválasztani. A nagyszámú érdeklődő közül végül a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt., valamint a Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. konzorciuma adott be ajánlatot.

1 nap volt a hiánypótlásra

Még az utolsó napokban is terjedelmes hiánypótlást kértek pályáztatók, a KÉSZ-nek több mint 150 oldalas kiegészítést kellett elkészítenie. A hiánypótlásra való felszólítást pénteken este 22 órakkor küldték el nekik, de csak hétfőn, az iroda kinyitásakor olvashatták el azt. A határidő a pótlásra másnap, vagyis kedd volt.

A magyar tulajdonú KÉSZ Csoport minden munkatársa és teljes menedzsmentje értetlenül áll a mai események előtt. Hiszen az Új Széchenyi Terv keretében Szegeden megvalósuló kutatóközpont közbeszerzési eljárásában a cégcsoporthoz tartozó, szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt. ajánlatát érvénytelenné nyilvánította az ajánlatkérő.

Számos irreális hiánypótlási felhívásnak tettek eleget, és a versenytársuknál több mint 300 millió forinttal kedvezőbb ajánlattal várták a döntést.

A KÉSZ megtámadja a döntést

“A KÉSZ Csoport több mint 30 éves magyar építőipari vállalatcsoport. Minden általunk készített ajánlatot erre a 30 éves szakmaiságra alapozva, bízva több mint ezer munkavállalónk tudásában, átgondoltan, felelősen adunk ki a kezeink közül. Ezért tudtuk felépíteni többek között a SkyCourt-ot, a kecskeméti Mercedes-gyárat, valamint számos világhírű vállalat közép-európai épületét is. Ezen tények ismeretében a KÉSZ Csoport sem szakmailag, sem pedig etikailag nem tudja elfogadni a született döntést. Továbbra is szeretnénk hinni, hogy a magyar cégek, ha előnyt nem is élveznek, de legalább hátrányt nem szenvednek a saját országukban” – közölte Pintyőke Marcell a KÉSZ Csoport kommunikációs és marketingigazgatója.

A KÉSZ Csoportról

A KÉSZ 30 évvel ezelőtt gyakorlatilag családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára pedig egy igazi holdinggá vált, amely a környező országokat is beleértve több mint ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig elérte a 70 milliárd forintot. A KÉSZ Csoport tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítményüzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén

A KÉSZ Holding Zrt. a KÉSZ Csoport vezető társasága, amely összefogja a tagvállalatok erőforrásait, és ezeket felhasználva komplex szolgáltatásokat – építőipari kivitelezés-tervezéssel, ingatlanfejlesztés, üzemeltetés – tud nyújtani a beruházóknak. A Holding nagy előnye és értéke sok versenytárssal szemben, hogy saját ingatlanokon, saját gépekkel, berendezésekkel, saját fejlesztések révén tudja megvalósítani a legkülönbözőbb létesítményeket, és rendelkezik a fejlesztésükhöz, üzemeltetésükhöz szükséges tapasztalatokkal, eszközökkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik