Sport

McCabe milliárdokat bukott a Fradin, csak úgy – ez nem stimmel!

Ha minden igaz, az Üllői úton véget ért egy fejezet. Meglehet, néhány év múlva ezt is úgy emlegetik majd: régen volt, tán igaz sem volt...

És az sem kizárt, hogy már most mondhatjuk: nem a teljes igazság bontódott ki a minap, amikor is Kevin McCabe visszaad mindent, amit anno megvett, a klubot és az ingatlant is. Már ha ő vette meg ténylegesen.

Hogy őszinte legyek, ez a manőver picit sántít. Túl sok jó fekvésű ingatlan már nem maradt Budapesten – az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán fekvő stadion és a környező beépítetlen terület ezek közé tartozik. Még akkor is, ha a mindenkori beruházónak a saját tervei magvalósítása mellett egy stadiont is fel kell húznia.

Persze, ez a muszáj kategóriája, ha szimplán ingatlanról van szó, egy invesztor nem egy fociarénával kezd, sőt – viszont ha már kötelező építeni, akkor ha választani lehet, akkor leginkább a Fradiét, amelyiknél megfelelő üzlet- és játékospolitikával még akár a rentábilis üzemeltetés is elképzelhető. Viszont egy metrómegálló és buszpályaudvar melletti pláza, egy normális hotel – itt lehetne az első nívós szálló Ferihegyről befelé jövet, minthogy a reptéren (egyedi…) nincsen – szépen visszahozná a befektetett pénzt. Erről mondott most le McCabe.

Akinek a kivonulása – midőn bejelentette, hogy többé nem segíti a klubot – furcsa módon szinte percre pontosan egybe esett a kormányváltással. Nem, szó sincs arról, hogy Kevin bátyónak baja lett volna az újakkal – ennél focibarátabb környezetet elképzelni is lehetne –, viszont itteni partnereiről azért többé-kevésbé tudni lehetett, hogy nem a Fideszre gurítottak a különféle választásokon.

McCabe azt mondja, a recesszió miatt megy el. Továbbá, hogy nem kapott hitelt anno egy osztrák banktól, ezért nem indult el a fejlesztés. Ez nagyjából elfogadható érvelés… És mégis… A klub egykori megmentője bejelentette, sóhajtott egyet, aztán leírta veszteségeit. Nem mondja meg konkrétan, mennyit…

Ez nekem sehogysem jön össze. Hogy egy kőkemény brit üzletember a fociszerelemre hivatkozva eltapsol pár milliárdot, aztán köszöni a lehetőséget… Az sem, hogy csupán egy banknál próbálkozott. Mintha nem lenne több.

És akkor még ott vannak az egyéb hordalékok, ami miatt momentán az egykori ügyvezető két egzotikus kiruccanás és celebcsaj felszedése között kihallgatásokra jár. Továbbá a kegyelmi – háttérmegegyezéses – alapon meg nem szellőztetett információk sora, mert azért itt az adásvétel kapcsán sokaknak esett le ez-az.

Ha az Üllői úton tényleg totális hatalomátvétel történt volna, és minden úgy megy, ahogy egy angolszász keménységű controllinggal működő cégnél szokás mondjuk minimum Sheffieldben, McCabe kedvenc klubjánál, vagy bármelyik, közvetlenül az irányítása alatt álló cégnél, akkor aligha menne még ma is a suskus arról, hogy milyen pofátlanul hordták ki a pénzt a székházból. Elvben saját zsebre, gyakorlatban viszont… Hár, a jó isten se tudja, milyen kasszába. Adott esetben, ugyebár. Ha igaz. De…

Tudom, ezek csupán homályos célzások, jó lenne több konkrétumról szólni. Ám nem véletlen, hogy bizonyos ügyekben még nyomoznak – és talán a fenti eszmefuttatás alapján oszthatja azt a gyanút az olvasó, hogy valami nagyon necces McCabe szerepvállalása kapcsán. Sokan mondják, stróman volt csupán, akinek a neve kellett, hogy aztán az ő égisze alatt keresztül lehessen folyatni egy bizonyos pénzösszeget a klubon – a kormányváltással viszont a környezet focibaráttá vált, ugyanakkor a zavarosban halászás az árok innenső oldalán lévők számára többé nem volt kifizetődő, mert elkezdték levadászni a sukorózókat.

Egy biztos: nem kis bravúrt mutatott be az új, Kubatov-féle klubvezetés azzal, hogy a Kevin-manővert követően talpon tartotta a futball-csapatot, továbbá a klubot – és nemsokára az is bebizonyosodhat, hogy megfelelő módon hasznosítható az ingatlan. Igaz, tudtommal igen fájdalmasan érintette a zöldeket a nemrég elfogadott plázastop, mivel azonban kirakatcsapatról van szó, jó kapcsolatokkal, és végre tiszta viszonyokkal, alighanem meglelik a kiutat a jelenlegi helyzetből is.

Egy egyébként az egész magyar futball érdeke lenne, ezt mindannyian tudjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik