Poszt ITT

Dejós paliba harapott a magyar gasztrobloggernő Balatonföldváron

Szerinted a balatoni retrogasztro ócska és drága? Kövesd Madame Besamelt a földvári kilátóhoz s leesik az állad.

Pusztító hőség, robbanó dél, tikkadt szöcskenyájak – Madame Besamel a legalkalmasabb kirándulóidőben kaptat a Kelta ösvényen. A cél a balatonföldvári Kilátó Presszó. A vendéglátóegység abban az évben épült, amikor Kubában Fidel Castro átvette a hatalmat, amikor New Yorkban bemutatták a Barbie babát és Budapesten megjelent Ottlik Géza regénye, az Iskola a határon. Jövőre lesz hatvanéves!

Ha megpillantjuk a magaslati ponton lengedező országzászlót, megnyugodhatunk: közel a cél. A bazalttalapzaton lobogó trikolór mögött bújik meg ez a kis földi paradicsom. Időutazást kedvelő vendégek valószínűleg extázisba kerülnek a hatvanas évekbeli látványtól. Hibátlan mázolású, öntöttvas lábú székek, fehér és kék falécekkel. Csinos asztalok. Makulátlan tisztaság mindenütt. Kavicsos terasz. A háttérben poszterminőségű látvány: a Balaton a maga nemes egyszerűségében Badacsonytól Akarattyáig.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Madame Besamel sorban áll a pultnál. Azon tűnődik közben, vajon akad-e itt harapnivaló egy vegának? Eszébe jut A pogány Madonna című Ötvös Csöpi film, melyben az éhes Kardos doktornak csak virslit tudtak kínálni a diszkóhajón. Mivel pedig a doki utálta a virslit, hát rendelt három tonikot.

Madame Besamel a falra kifüggesztett étlapot böngészi, közben rendel egy hosszúlépést boglári Irsai Olivérből. Arra iszunk, hogy vannak vega ételek. No, lássuk, mi fér bele bő háromezer forintba.

Rendelünk egy gombás óriás-melegszendvicset (600 forint), egy vega quesadillát (750), öt darab palacsintát (880), egy presszókávét, egy jégkrémet és egy szódát. Még jó, hogy Besamelt népes udvartartása elkísérte erre a kirándulásra, mert egyedül nem bírna e tömérdek élelemmel. A számla összesen 3100 forint (a hosszúlépéssel együtt).

Míg a finomságokra várunk, jókedvűen legeltetjük a szemünket a lélegzetelállító panorámán. A gyerekek kaviccsal varázsolnak és libikókáznak. A férfiak egy brazil gólnak örvendenek és sört isznak.

Rendkívül udvarias és derűs személyzet érkezik a Balaton formájú, gigantikus melegszenyával. Hozzá kis csomagban ketchup. A szendvics igazi retró ízélmény. Nagy karéj hófehér kenyér, margarin, konzerv gomba és rengeteg reszelt sajt. A sajt jól megpirítva, és ropog a kenyér héja is. Friss és finom. A nyolcvanas évek ízesszenciája!

A vega quesadilla állítólag idén került fel az étlapra. Tortillalapok között ízletes házi sajtkrém és ropogós idényzöldségek. A csomagocskák tetejét majonézzel díszítették, utóbbi művelet megítélésünk szerint felesleges.

Közben végtelenítve nyakaljuk a szódát, elnézést, a földvári Kovács szikvizet. Pihegve készülünk a hőségben a desszertre. A brazilok közben rúgnak még egy gólt, a férfiak pedig isznak még egy sört.

Madame Besamel nem tudja, hogyan képesek balatoni szakácsnék évtizedek óta ugyanazt a remek palacsintaízt hozni jobb helyeken. Valószínűleg úgy, ahogy a nagymamák tudnak mindig hajszálpontosan ugyanolyan ízű krumplifőzeléket készíteni. Szóval, a Kilátó Presszó palacsintája rendelésre készült, frissen és isteni. Baracklekvárosat, kakaósat, fahéjasat, csokikrémeset és dejósat rendeltünk. Mind kifogástalan. És grátisz időutazással jár.

Madame Besamel a dejós paliba harapva becsukja szemét, és újra apró kislánynak érzi magát, aki lila szájjal dideregve, törölközőbe csavarva ül a Balaton partján a délutáni fürdőzés után, és csak egy gond bántja kis lelkét: hazafelé Donald rágóért vagy limo porért rinyáljon a trafiknál.

A Kilátó Presszó igazi gyöngyszem, kedves kiszolgálással, mérhetetlen nyugalommal, finom hungarikum büféételekkel, ésszerű árakkal, hibátlan tisztasággal, megfizethetetlen retro életérzéssel és fantasztikus panorámával. És még meccset is lehet itt nézni.

Legközelebb a Vega Burgert is megkóstoljuk, mert az fix, hogy itt törzsvendégek leszünk.

 

Teszt időpontja: 2018. július 2.

Helyszín: Kilátó Presszó, Balatonföldvár, 8623, Kilátó köz 2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik