Poszt ITT

A világ legpitiánerebb futballháborúja zajlik Magyarországon

Csütörtökön megírtuk, hogy az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága helybenhagyta a FTC-DVSC mérkőzéssel kapcsolatban a fővárosi klub 500 ezer forintos büntetését a játékvezetők parkoltatása miatt.

Az április óta húzódó történet igazi kuriózum, valószínűleg a világ bármelyik részén felkapnák a fejüket a szurkolók, ha megtudnák,

milyen háború zajlik Magyarország legnépszerűbb klubja és az MLSZ között. 

Mi ez az egész?

Kezdjük az elején. A Vasas és a Fradi tavaly év végén emlékezetes meccset játszott. Kassai Viktor négy tizenegyest ítélt meg (hármat a Vasasnak), egy-egy játékost kiállított, illetve Thomas Dollt, a Fradi edzőjét is elküldte a kispadtól.

A meccs után Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója bejelentette, egy darabig nem kérnek Kassai játékvezetéséből.

Majd jött egy MTK elleni meccs, amely után Thomas Dollt először két millióra büntették meg nyilatkozata miatt, majd ezt csökkentették másfél millióra. Kubatov Gábor a klub elnöke az ítélet után felháborodott, azt mondta:

Ebben az országban bárki szabadon bírálhat bármely közjogi méltóságot, politikust, színészt, sportolót, de ha egy-egy játékvezetőről és ítéleteiről mond véleményt, akkor súlyosan megbüntetik, legyen szó akár ferencvárosi, akár bármilyen más klubhoz tartozó szakemberről. Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t. Az én demokrácia-felfogásomtól ez távol áll.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Még arra is utalt, hogy ha csak az a járható út, akkor  országgyűlési képviselőként kezdeményezni fogja akár a sporttörvény módosítását is.

Valószínűleg ez a büntetés volt az utolsó csepp a pohárban a Ferencváros számára. Ezek után úgy érezték, valahogy ki kell fejezniük ellenérzéseiket az MLSZ felé. Vagyis inkább üzenniük kell a szerintük sérthetetlen bíróknak.

2,5 milliós büntetés, 200 méter miatt

A Groupama Arénában korábban az előírásokat meghaladó felszereltség várta a játékvezetőket: nagy képernyős televízió, kanapé, gyümölcstál, üdítő. Ebből aztán visszavettek, de a bomba nem emiatt, hanem a bírók parkolása miatt robbant. A játékvezetők autói már nem állhatnak meg a VIP-bejárat előtt, vagyis közvetlenül a stadion mellett, csak attól kétszáz méterre.

Összegezve:

200 méter séta miatt büntet az MLSZ, és 200 méter séta miatt hajlandó milliókat fizetni a Ferencváros. 

Az ügy súlyát tekintve úgy tűnik, bicepszméregetés folyik a labdarúgó-szövetség és a Fradi között.

Nehéz eldönteni, ki kezdte a futballtörténelem legpitiánerebb csatáját, de az biztos, az MLSZ beleállt ebbe a harcba.

Már rögtön az elején a pályahasználat megvonásának lehetőségéről írtak. Ez nem történt meg, de a szövetség minden hazai meccs után pénzbüntetéssel sújtotta a klubbot:

  • Első büntetését április 6-án kapta a Fradi, “hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért”. Az összeg: 300.000 Ft
  • Majd jött egy Ferencváros-Vasas, a büntetés oka ismét a parkoltatás. Összeg: 300.000 ft. 
  • Következett az FTC–Budafok Magyar Kupa-mérkőzés, itt már visszaesőként büntették a klubot, 400 000 forintot kellett fizetniük.
  • Jött egy újabb hazai meccs a Mezőköved ellen, és a Ferencvárosra már magasabb büntetést szabtak ki. Összeg: 500.000 forint.
  • Május 16-i fegyelmi határozat a Ferencváros-Debrecen meccs után, a büntetés itt sem maradt el, az összeg 500.000 ezer forint, az ok a szokásos: bírók parkoltatása. (Ezt hagyta csütörtökön helyben az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága)
  • A Fradi többször is fellebbezést nyújtott be, az FVB viszont helybenhagyta a büntetéseket, sőt május 26-án már azt írták:  a pénzbüntetésen felül további, súlyos fegyelmi büntetés (pl.: pontlevonás) kiszabását írja elő a fegyelmi szabályzat.
  • A Fradi-Újpest után a klubnak egy millió forint büntetést kellett fizetnie, igaz itt nem csak a parkolás, hanem a szurkolók viselkedése miatt is. Előbbiért a Fradi megint 500.000 forintot fizetett.

Csányi Sándor az MLSZ elnöke egy korábbi interjújában ezt mondta:

Egy nagy klub nem biztosítja a játékvezetők részére azt, hogy az öltözőkhöz legközelebb álljanak meg, és meg kell várniuk a vendégszurkolók távozását. Vagy hogy egy üveg vízhez nem biztosít poharat vagy épp meleg vizet a meccs után a zuhanyozáshoz. Ez pitiáner dolog, ami nem méltó egy nagy klubhoz. Ez a színvonal az MLSZ elnökségére már nem tartozik, ez már a fegyelmi bizottság dolga. Be kell tartani a szabályokat, ha ez nem történik meg, akkor jönnek a pénzbüntetések, legvégső esetben pedig a pontlevonás.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Egy biztos,

a zöld-fehérek április óta 2,5 millió forintot fizetett ki azért, hogy a bírókat megszívassák egy kicsit. 

Persze nyilván ez az összeg nem üti ki azt a klubot, amely 700 millió forintos állami támogatást kap, és amelynek legfőbb támogatói állami cégek:

Ultrák nincsenek, büntetések vannak

Az MLSZ honlapján megnéztük mire, és összesen mennyi büntetést kapott a Ferencváros a 2016/2017-es szezonban. Jól látszik, habár a szkennert ellenző és Kubatovval harcban álló szurkolók nem járnak be a meccsre, a Fradinak így is több milliót kellett fizetnie:

  • hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért- 2,5 millió Ft
  • rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért (nem megfelelő ruházat és csomag átvizsgálásáért)- 200.000 Ft
  • szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért- 2 millió ft
  • habár pontos információink nincsenek erről, több mint valószínű, hogy Thomas Doll 1,5 milliós büntetését is a klub állta.

Vagyis összesen 6,2 millió forint büntetést fizetett ki a Ferencváros a 2016/2017-es szezonban. 2013-ban, amikor az ultrák még bőven bejártak a meccsekre, a Ferencváros fegyelmi vétségek miatt 7 millió 250 ezer forintos büntetést kapott. 

Akkor a fegyelmi határozatok egy részében ez az indoklás hangzott el: “A röviden, de tömegesen felhangzó sportszerűtlen, megbotránkoztató, gyűlöletkeltő skandálások között volt kirekesztő jellegű (cigányozás), és gyalázkodó jellegű is (pl.: „mocskos, piszkos Diósgyőr”)”.

Aki néz, vagy jár még Ferencváros meccsre, az pontosan tudja, hogy a “kispesti/újpesti/angyalföldi/debreceni/diósgyőri, cigány parasztok sose lesztek bajnokok”  vagy ennek durvább verziója még mindig hallhatók az Üllői úton.

Az biztos, hogy a parkolási csatának nem lehet nyertese. Egy olyan vitából senki nem jöhet ki győztesen, amiben 200 méter sétáról, gyümölcstálról és meleg vízről van szó. Egészen nevetség sztori, aminek az igazi okait valószínűleg nem látjuk. A Fradi idén gyengébben szerepelt, mint ahogy azt várni lehetett, és a bírókkal szembeni hadjáratát éppen akkor kezdte el, amikor jól látszott, ez a bajnokság elúszik.

Az MLSZ pedig nem engedhet, mert akkor úgy tűnhetne, hogy a Fradi azt tesz, amit csak akar.

A következő szezon egyik nagy kérdése így az, meddig megy el a klub és a szövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik