Poszt ITT

Ha a CEU offshore, az minden adófizetőt érint

Az egyetem diákja egy helyettes államtitkár, tandíját pedig az állam (ön) fizeti.

Legutóbb Lázár János mondta azt a felsőoktatási törvény módosításáról, hogy szerinte a CEU nem más, mint egy offshore-egyetem a Közép-európai Egyetemen belül. Ez nagyon nagy baj lehet az összes adófizetőnek. Vona Gábor, a Jobbik elnöke végigkérdezte az összes minisztériumot.

Hányan és kik vettek, illetve vesznek részt az Ön által vezetett szaktárcánál a Közép-európai Egyetem képzésein? Mennyit fordít ezekre a képzésekre a szaktárca?

A minisztériumi válaszokból kiderült, hogy csak egy helyen tudnak arról, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatója lenne az apparátus dolgozója. Szijjártó Péter megerősítette lapunk korábbi információját, hogy

a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) foglalkoztatottak közül jelenleg dr. Berzétei Ákos jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár folytat tanulmányokat a Közép-európai Egyetemen.

Vele a minisztérium tanulmányi szerződést kötött, vagyis a KKM finanszírozza a Közép-európai Egyetemen folytatott tanulmányait. A miniszter arra nem tért ki, hogy helyettes államtitkára taníttatása mennyibe kerül, de – mint korábban megírtuk – egy kétéves képzés a CEU-n nagyjából 4-4,5 millió forintba kerül közpénzből. Azt nem tudjuk, mennyi lehetett a tandíj 1993-ban, de az is tény, hogy Giorgi Margvelasvili akkor még a CEU-diákja volt, ma pedig már grúz államfőként tárgyal Tbilisziben Orbán Viktorral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik