Poszt ITT

Dr. Gyarmati Andrea: Amikor az élet különösen nehézzé válik

Hogyan juthatsz túl az élet legnehezebb megpróbáltatásain? Nincs mindenki számára optimális javaslat, de vannak tendenciák, amin jó, ha elgondolkozol, és adott estben nem árt, ha eszedbe jut.

A problémákat úgy tudod megoldani, ahogyan egy hegyet másznál – olvastam valahol, és az olvasottak sokszor a segítségemre voltak, amikor a fejem felett beborult az ég. Amikor úgy éreztem valamit nem tudok megoldani. Sőt, úgy is, bizonyára mindez másnak flottul menne, csak én vagyok ilyen tehetetlen, vagy béna, hogy csak nem sikerül. Ilyen pedig elég gyakran előfordul, akkor, amikor gyermeked születik. Legalábbis a közös időtök elején. Nincs ebben semmi különleges, ha így érzel.

Amikor hegyet mászol, és egy sziklapárkányon megcsúszol, hirtelen a jelenre koncentrálsz az egészen biztos! De, hogy inkább saját példát mondjak; amikor egy nagy versenyen felállsz a rajtkőre, akkor is ugyanez történik. Megfeledkezel a múltról, és nem gondolsz a jövőre. Minden erőfeszítéseddel az adott pillanatra koncentrálsz. És aztán a következőre, majd az azt követőre. Centiméterről centméterre. Végül célba érsz. A medencében vagy a sziklapárkányon.

Így működik ez a mindennapi életben is. Ez lehet a jó stratégia. Amikor kilátástalannak érzel egy helyzetet, akkor koncentrálj kizárólag a jelenre! Egyszerre csak egy problémát oldj meg! Lépésenként haladj! Vagy, ha úgy jobban érted, tedd meg egyik tempót a másik után! Karcsapásról karcsapásra. Végül azon veszed észre magad, hogy célba értél, és túl vagy a nehezén.

És, ha annyira magadnál vagy, hogy még gondolkozni is tudsz, jó, ha eszedbe jut:

 • Nincs olyan baba, aki önszántából éhen hal, ha van mit ennie.
 • Olyan sincs, aki hetekig ordít, még akkor sem, ha úgy érzed, már legalább egy hete azt teszi.
 • Nem azért sír, mert nincs jobb dolga, vagy, hogy téged gyötörjön.
 • Ha sír, azzal a maga kényelmetlenségét szeretné megosztani veled, és segítséget vár.
 • Figyeld, próbálkozz és fejtsd meg a sírás üzenetét.
 • Ha rátalálsz a megoldásra és kisbabád megnyugszik, igazi hősnek érzed majd magad.
 • Ne gondold, és főleg ne mondd neki, hogy ő rossz, mert egyrészt nem az, másrészt sok bajt okozhatsz ezzel.
 • Ugyan te már felnőtt vagy, de neked sem esne jól, ha valaki “lerosszazna”, ha éppen nekikeseredsz.
 • Bizonyos kutatások szerint egy normál újszülött napi három órát sír (ez nekem elég soknak tűnik, igaz, nem kutattam, csak figyelek).
 • A baba az igényeit fejezi ki a sírással: akaratát, érzelmét, gondolatát, kényelmetlenségi érzését.
 • Ezzel a baba nincs egyedül a világban, így tesznek a kismacskák is, sőt a kiscica ugyanazon a hullámhosszon és hasonló hangközökkel méltatlankodik, mint a gyerekek.

Egy-egy nappal külön meg tudsz birkózni, akkor is, ha nagyon kimerült vagy, de ha elkezdesz aggódni, hogy mi lesz a jövő hónapban, vagy a jövő évben, abba biztosan beleőrülsz. Minden, amit megtehetsz az, hogy a legjobb formádat adod reggeltől estig. És holnap egy új nap van. A dolgok, ha a napot is hosszúnak és átláthatatlannak éled meg, akár apróbb egységekre is bonthatók.

Még egy fontos tanács: akármilyen önálló és talpraesett vagy, voltál eddig, ne szégyellj segítséget kérni!

Az anyaság egy más állapot. Olyan felelősség egy másik lényért, amiben nem volt még részed. Ráadásul tudom, mert sokszor megéltem, képes vagy rá. És egyszer majd jókat fogunk nevetni a kezdeti nehézségeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik