Poszt ITT

Mi lenne, ha egy cigány lenne a magyar miniszterelnök?

Hallatlan lehetőség is rejlik abban az adottságban, ami a romakérdés, nemcsak erőszak és kriminalitás.

A kommentfolyamban, mely, mint egy árvíz, amikor eléri a reterátot és kimos ezt-azt, rendre feltűnik, hogy lám, ilyen az, amikor egy cigány ural mindent, amikor egy ország a cigány szolgájává válik.

Túl azon, hogy ez minden szempontból ordenáré farokság, fordítsuk meg a dolgot és játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha. Ha tényleg igaz lenne, hogy.

Hátha akkor volna némi megértés az ország tényleges problémái iránt. Talán nem lenne ez a szegényellenes politika, a rászorulók szabtatása és utálata, legyenek bár romák vagy menekülők. Tán nem a nemzet Kasszás Erzsije, Pénztáros Lőrinc nyerne minden tendert, néha dupla áron, nem a korpulens, nagyon gáz szerelőhöz áramlanának a közpénzek, hanem mondjuk a szegényeket támogató olyan civil szervezetekhez, melyek az állam által el-nem-látott funkciókat látnak el.

Talán megértené a főminiszter, hogy attól, hogy hordót építünk, nem lesz bor, ha stadionokkal szórjuk tele az országot, ahol nincs foci, attól nem lesz foci, de egyáltalán: minek kell annyi foci?

Tán jutna valami a növekvő gyermekszegénységre (Az UNICEF jelentése szerint az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység az elmúlt években, 620 ezer gyermek él őskori körülmények között, 170 ezer lakásban még vécé sincs), és talán megértené, hogy nem az őrségváltásba, az új, nem a verseny, hanem a lojalitás mentén kialakított támogatói bázisba kéne nyomni az uniós pénzt, hanem a szociális katasztrófa enyhítésébe.

Fotó: AFP / Europress / Isza Ferenc

Ha roma volna a főminiszter, talán megértené, hogy könnyen kiszámítható, mi lesz azzal az országgal, ami ilyen Patyomkin-politizálást folytat, hogy rövid távon lehet sikereket elérni a hatalmi politikával, csak éppen közben eláruljuk egy nemzedék jövőjét.

Hogy nem lehet úgy országot építeni, hogy a társadalmi piramis alapzatát egy állandóan növekvő szociális probléma alkotja, hogy pont a romaság lehetne egy megújulás erőtartaléka, hogy hallatlan lehetőség is rejlik abban az adottságban, ami a romakérdés, nemcsak a gyökértelen, bővítetten újratermelt pauperizmus, erőszak és kriminalitás.

De hát nem így van. És nem érti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik