Poszt ITT
Budapest, 2017. február 3.
A Parlament ködben 2017. február 3-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mi lenne, ha egy cigány lenne a magyar miniszterelnök?

Tompa Imre
Tompa Imre

író, publicista. 2017. 03. 17. 10:32

Hallatlan lehetőség is rejlik abban az adottságban, ami a romakérdés, nemcsak erőszak és kriminalitás.
Korábban a témában:

A kommentfolyamban, mely, mint egy árvíz, amikor eléri a reterátot és kimos ezt-azt, rendre feltűnik, hogy lám, ilyen az, amikor egy cigány ural mindent, amikor egy ország a cigány szolgájává válik.

Túl azon, hogy ez minden szempontból ordenáré farokság, fordítsuk meg a dolgot és játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha. Ha tényleg igaz lenne, hogy.

Hátha akkor volna némi megértés az ország tényleges problémái iránt. Talán nem lenne ez a szegényellenes politika, a rászorulók szabtatása és utálata, legyenek bár romák vagy menekülők. Tán nem a nemzet Kasszás Erzsije, Pénztáros Lőrinc nyerne minden tendert, néha dupla áron, nem a korpulens, nagyon gáz szerelőhöz áramlanának a közpénzek, hanem mondjuk a szegényeket támogató olyan civil szervezetekhez, melyek az állam által el-nem-látott funkciókat látnak el.

Talán megértené a főminiszter, hogy attól, hogy hordót építünk, nem lesz bor, ha stadionokkal szórjuk tele az országot, ahol nincs foci, attól nem lesz foci, de egyáltalán: minek kell annyi foci?

Tán jutna valami a növekvő gyermekszegénységre (Az UNICEF jelentése szerint az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység az elmúlt években, 620 ezer gyermek él őskori körülmények között, 170 ezer lakásban még vécé sincs), és talán megértené, hogy nem az őrségváltásba, az új, nem a verseny, hanem a lojalitás mentén kialakított támogatói bázisba kéne nyomni az uniós pénzt, hanem a szociális katasztrófa enyhítésébe.

A Hungarian roma girl runs in traditional skirt to attend the dance rehersal event as part of the visit of a Santa Claus from Lapland aka Joulupukki in Kaposmero, 200km from Budapest, on December 3, 2013. The Finnish Santa Claus visited the locality inhabited 94 per cent by Roma in one of the country’s poorest regions. The visit was organised by the Minister of State for Social Inclusion at the Ministry of Human Resources. 
AFP PHOTO / FERENC ISZA / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Fotó: AFP / Europress / Isza Ferenc

Ha roma volna a főminiszter, talán megértené, hogy könnyen kiszámítható, mi lesz azzal az országgal, ami ilyen Patyomkin-politizálást folytat, hogy rövid távon lehet sikereket elérni a hatalmi politikával, csak éppen közben eláruljuk egy nemzedék jövőjét.

Hogy nem lehet úgy országot építeni, hogy a társadalmi piramis alapzatát egy állandóan növekvő szociális probléma alkotja, hogy pont a romaság lehetne egy megújulás erőtartaléka, hogy hallatlan lehetőség is rejlik abban az adottságban, ami a romakérdés, nemcsak a gyökértelen, bővítetten újratermelt pauperizmus, erőszak és kriminalitás.

De hát nem így van. És nem érti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.