Poszt ITT
Out of focus, multiple exposure portrait of a young Caucasian woman.

Az asszonyban lakó szellemek

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 02. 25. 13:40

"A földön feküdt, négy lábából az egyik letört, és a festő hiába kereste, sehol sem találta, a láb nyomtalanul eltűnt." Gerlóczy jelenti Thaiföldről.
Korábban a témában:

Thaiföldön a szellemek mindenhol és mindenben és mindenkiben jelen vannak. Nagyon kellemes és kényelmes világ ez, bármi történjék is, amire nincs értelmes magyarázat, bármilyen kellemetlenség vagy csoda, az okokat a szellemek jelenlétében vagy az események körül sürgölődő természetük kiismerhetetlenségében érdemes keresni.

A szellemek a legtöbb esetben bizonytalanok, maguk sem igazán tudják, mit akarnak, szédelegve lófrálnak az események körül, elfoglaltságot és feladatot és nyugalmat keresve. Ebben egyébként az élőkre is hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy ők láthatatlanok.

A festő feleségében is meg-megfordulnak ezek a bizonytalan szellemek, gyakran látogatják, és szemmel láthatóan fogalmuk sincs arról, hogy mit szeretnének tőle valójában. Néha – de azért nem annyira ritkán – átveszik felette az irányítást, elcsevegnek vele, ide-oda ráncigálják, szóra bírják és mondanivalóval látják el, és olyankor az asszony, illetve a benne kétségek közt vergődő szellem kérdéseket tesz fel, megosztja gondolatait a külvilággal, amely az esetek többségében a festőt jelenti természetesen. Az egyik ilyen kérdés annak a Balin vásárolt szobornak a hollétére irányult, amely az asszony elmondása szerint különleges erővel bír, szellem lakik benne, no nem a formában, hanem az anyagban, a szobrot ajándékba vásárolta egy barátnőjének, de nem sokkal azután a barátnő autóbalesetet szenvedett és visszaadta, így egy másik ismerősét lepte meg vele, de annak meg kigyulladt a háza, a szobor, illetve az anyag, illetve az anyagban lakó szellem ragaszkodott az asszonyhoz, vissza akart térni hozzá, és ezt alig félreérthető katasztrófák okozásával jelezte. Miután a szobor egy műanyag ládából előkerült, az asszony feltette a helyére, a hűtőszekrény fölötti polcra, két faragott ló közé, és úgy tűnt, megnyugodott.

Nem úgy a szellem, aki egy nagyon érdekes és ritka thai-angol-francia-magyar nyelven kommunikál, de előfordul, hogy akarata kifejezéséhez a megszállt ember fizikai erejéhez folyamodik, és olyat odabasz a festő bokájára, hogy az bedagad, és a szerencsétlen esetre még napokig kék, sárga és lila foltok emlékeztetnek.

Az asszony természetesen nem emlékszik arra, mi történt, nem ő csapta bokán ököllel a férjét, hanem az angolul és franciául és magyarul társalgási szinten beszélő thai szellem, aki azóta eltűnt. Az asszony a Balin vásárolt szoborral felvonult a kolostorba meditálni, a festő festményeken, illetve egy társkereső-hirdetés szövegének megfogalmazásán dolgozott, melyben egy nemzetközileg elismert festőművész néma feleséget keres, a daganat viszont maradt és nem akart elmúlni.

Felkerestük a legközelebbi város, Nong-Phlab kórházát.

Nong- Plahb – amely országos jelentőségét tekintve mondjuk Balmazújvároshoz sem hasonlítható – tíz kilométerre található autóstoppal, kórháza viszont, mint a legtöbb thai kórház, tiszta és korszerű, ebben az országban a legnagyobb tisztaság a templomokban és a kórházakban ragyog, és ez mindenkinek jár, még a disszidens magyar festőnek is, aki tíz perccel azután, hogy a kórházba belépett, egy szellemek elleni támadás következtében keletkezett zúzódásra felírt gyulladáscsökkentővel és egy kenőccsel távozott, amikért – a vizsgálat költségeivel együtt – 40 bahtot, azaz háromszázhúsz forintot fizetett. A festő a kenőccsel a lábát bekente, a gyulladáscsökkentőt egy kupica mátészalkai szilvapálinkával bevette, fájdalmai múlóban voltak, nyugovóra tért. Másnap reggel a szobájából kilépve arra lett figyelmes, hogy az egyik faragott ló a polcról leesett.

A földön feküdt, négy lábából az egyik letört, és a festő hiába kereste, sehol sem találta, a láb nyomtalanul eltűnt.

A festő töltött magának a mátészalkai szilvapálinkából, arra gondolt, hogy így mennek a dolgok minálunk, és így szólt: “Hol lehet az én drága kis feleségem, ez a kis angyal?”

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.