Poszt ITT vélemény
Makó, 2016. szeptember 21.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője (b) beszél a Magyarország jövője a tét címmel, az október 2-ai kvótareferendummal kapcsolatban rendezett makói utcafórumán 2016. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Én, a tartópillér

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 25-én, Mezőtúron, a református kollégium felújított könyvtárának átadásán két tartópillért nevezett meg:

A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztyént és jó magyart nevelnek belőle

Ekkor én már teljesítettem, amire még májusban kért a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, nevezetesen, hogy a közszolgálati médiaszerkesztő képzésük során oktassak helyzetgyakorlatot.

Szeptemberben tartottam meg az óráimat.

Októberben az egyetem illetékese ”leigazolt a GO felé”, engem pedig arról tájékoztatott, hogy kiállíthatom a számlámat, amit postafordultával azzal küldtek vissza, hogy amíg nem töltök ki néhány formanyomtatványt, addig nem áll módjukban utalni.

Jogkövető állampolgár vagyok.

Arra talán még hajlandó lettem volna, hogy abból a célból szedjem elő az egyetemi diplomámat, hogy előbb beírjam a sorszámát, hogy utána másolatot készítsek róla, azonban mindettől elment a kedvem, amikor az alábbi nyilatkozat állta el az utam:

„alulírott ……………… (név, Kérjük, hogy nyomatott nagybetűkkel írják be a nevüket. Köszönjük szépen!) büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy büntetlen előéletű vagyok, nem állok tevékenység folytatást kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, melyre jelen megbízási jogviszony irányul, jelenleg nincs ellenem folyamatban büntető eljárás. Az e körben beállt változásról haladéktalanul tájékoztatom a megbízót.”

Telefonáltam, és azt szegeztem a kapcsolattartómnak, hogy jól látom-e, hogy a tanításhoz nem kellett nyilatkozatot tennem, erre csak most tartanak igényt, hogy eljött a fizetés ideje?

Kérdésemre, hogy „erkölcsi bizonyítvány” nélkül lehet-e tanítani, arra csak az anyagiak rendezésekor van-e szükségük, nem válaszolt. Azt mondta a referens, hogy rajtam kívül ez eddig senkit sem zavart.

Közel két órán át foglalkoztattam a telefonközpontost. A „kapcsoltak” egy dologban mutattak hasonlóságot: valamennyien kisembernek mondták magukat, és elhárították egyébként jogosnak mondott kérdésemet.

A Titkárságon azt közölték velem, hogy a dékán csak e-mailekre szokott reagálni, ezért november 30-án megírtam neki az elérhetőségemet. Azóta sem hívott, én pedig nem számláztam. December 12-én arra kért e-mailben a kapcsolattartóm, hogy töltsem ki az eredménylapot, hogy a tanítványaim eredményesen levizsgázhassanak.

Én erre, itt és most, ünnepélyesen megfogadom, hogy ezt meg fogom tagadni.

Mostantól egy olyan büntetlen előéletű óraadó tanárként könyveljenek el – mivel elfelejtett velem időben szerződést kötni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem -, aki a pénztárnál, mocskos anyagaik kedvéért nem hajlandó – utólag – az „erkölcsi bizonyítványáról” gondoskodni.

Arra sarkall az öntudatom, hogy ha a tanítás előtt nem kellett papír, akkor utána se tartsanak rá igényt.

Hogy a kormánnyal miért nem vitatkozom hasonló elánnal? Mert az óráim során még nem lehettem tisztában a velem szemben támasztott elvárásukkal.

Ezek azonban valójában teljesen lényegtelen dolgok. Igazán a tanítványaim érdekelnek/foglalkoztatnak. Az, hogy vajon megértik-e a tettem okát? Hogy meg fognak-e róni, amiért az útszélen hagytam őket, vagy megértik az üzenetem.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.