Poszt ITT vélemény

Mikor lesz Magyarországon is hálaadás?

1620. szeptember 16-án indult Angliából és bő három hónappal ért partot Észak-Amerikában a Mayflower, amelynek fedélzetén 102 kivándorló tartózkodott. Tavaszra a csapat fele meghalt, viszont az indiánok segítettek nekik a növénytermesztésben és a betakarításban, így az őszt már bőséges terméssel zárták. Ezt meg is ünnepelték és a köszönetnyilvánító rítusnak a hálaadás nevet adták. Így megszületett egy ünnep, aminek Magyarországon azóta sincs nyoma. Vajon miért?

Itthon leginkább a keresztény ünnepek terjedtek el, akadnak viszont olyan alkalmak, amelyeket külföldi hagyományok ihlettek. Ilyen például a halloween is, ami bár itthon elég megosztó (az emberek egy része amerikai múltja miatt nem szimpatizál vele, mások azért, mert közel van a halottak és mindenszentek napjához, emiatt szerintük elvonja a figyelmet róluk), szerintem simán elfér: nemcsak közösséget épít, de segít átvészelni az eseménytelen ősz közepét és egy lépéssel közelebb hozza a karácsonyt.

Kötelező jelleg

Annak ellenére, hogy a hálaadás nem valláshoz kötődik (a telepesek tartották meg először, ahogy a bevezetőből is kiderül), Magyarországon nem igazán vetette meg a lábát. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy nincs olyan család, aki ne adna hálát egy-egy vacsoránál azért, ami az adott évben vagy az elmúlt időszakban velük történt, nincs egy olyan kijelölt napunk, ahol finoman szólva kötelező jelleggel végig kellene gondolnunk, hogy a mindennapos bosszúságok mellett azért bőven van olyan, amit megköszönhetünk.

Fotó: Europress / Getty
Fotó: Europress / Getty

Félreértés ne essék: nem egy az egyben kell lemásolni november harmadik csütörtökét (ahogy nálunk a halloween is inkább a beöltözésről és a tökfaragásról szól, mintsem a cukorkákért kopogtatásért), hiszen nincs nekünk azon semmi ünnepelni valónk, hogy angol telepesek Amerikába érkeztek.

Mindenféle “kozsóságot” félretéve csupán azon kéne legalább a 365-ből egyetlen napon gondolkodnunk, hogy mik azok a jó dolgok, amik az évben történtek velünk.

Ehhez pedig pulyka helyett ugyanúgy ehetjük a rántott húst, mint máskor és a tartárt sem kell lecserélni áfonyamártásra.

Bezzegország

Mivel a fekete péntekkel szemben sosem lesz itthon kijelölt nap a hálaadásra, ezért alulról jövő kezdeményezésként egyre több embernek kellene úgy döntenie, hogy akár a külföldi minta alapján az azt megelőző csütörtökön vagy egy bármelyik másik napon ünnepi vacsorát tart, majd ennek legalább akkora látványos hírverést csap Facebookon vagy az ismerősei között, mint egy október 31-i vámpírnak öltözésnek.

Bár a nem kereszténységhez kapcsolódó piros betűs napjaink főleg a szomorú történelmi eseményekkel kapcsolatos megemlékezésről és arról szólnak, hogy egy szenvedésre ítélt nép vagyunk, már akkor lenne értelme tartani egy “fordított” napot, ha csak az ünneplő emberek tíz százalékára van olyan hatással, hogy

nemcsak akkor, de később is arra koncentrál, amije van, és nem arra, ami sosem lesz, bezzeg másoknak igen.

Merthogy tök jó magunkat másokhoz hasonlítani és azon pörögni, hogy hol szívat meg minket az élet (vagy éppen a politikusok, a szemét autós, aki lefröcsköl esőben, esetleg a busz, ami úgy hagy ott, hogy kiabálva futunk utána),

előre viszont semmiképpen sem visz.

Az Egyesült Államokban ma, azaz november 24-én van a hálaadás napja. Ha itthon nem is, próbáljatok ki egy dolgot: a mai vacsoránál tegyétek félre a telefonokat, nyomjátok ki a tévét és pár percben próbáljátok meg végiggondolni, milyen jó dolgok történtek veletek 2016-ban. Ha gondoljátok, osszátok meg itt lent kommentben is! Figyelem: csak semmi gyűlölködés, ne erősítsetek rá az előző bekezdésekre!


Mit szólsz a hálaadáshoz?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik