Poszt ITT

Nosza munkanélküli, ügess szavazni, ne kockáztass, a pénzed múlik rajta

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2016. 09. 16. 14:55

Hatalmas érzés arra hazajönni egy hosszabb utazásról, hogy a határt átlépve rögvest egy plakát látványa szaggatja a retinámat. Ne kockáztassunk!

Te jó ég, én nagy parás vagyok, mi van már megint?

Lejjebb fut megrevolverezett tekintetem, ja, hogy csak annyi van, szavazzak nemmel?

Hú, de ócska. Ez volt a legelső érzésem. Meg hogy hú, de olcsó. Aztán meg rögvest megszaladtak a gondolataim, amiket már nem tudnék szép szavakkal körbeírni. Azt hittem, a populizmusnak, amiképp csúcsa, úgy legalja is van, hogy a „tudta” plakátokkal valahogy eljutottak a mélyére. De nem. Miután a magyar embert kellően ráhergelték a problémára, miután a gyűlölet már tombol, más hang kellett, ez világos. Miután kiderült, a kellemetlen kék plakátok üzenetét bezabálták a haverok, és tombol a migránsellenesség a baráti táborban, meg kell célozni azokat, akiket nem ért el a tiszta beszéd.

Persze a már hosszú ideje tartó gyűlöletkampány nálunk termékeny talajra hullott. Nem véletlen, hogy egy pár napja megjelent videó tanulsága szerint még a legeldugottabb faluban is a terroristáktól rettegnek.

Nemrég magam is egy apró helyen voltam vendégségben. Reggel kábán kelek, botorkálok le kávéért. Ismerősöm nagymamája már túljutott a közszolgálati híradón, és a jó reggelt után rögvest belecsap a lecsóba. Hogy „szörnyűek ezek a migránsok, Orsikám, jobb, ha nem közlekedsz egyedül, mert azonmód lecsapnak rád.”

Fotó: Pál Anna Viktória

Még nem volt vérnyomásom, de azért tartottam a frontot:

„Tetszett már látni migránst, Kati néni?” „Hát, nem is tudom – jött a válasz – a múltkor az állomásnál mintha ott gyülekeztek volna.”

Na, tudni kell, hogy erre a helyre a madár is alig jár, nem ismerkedni mentem én sem, annyira nincs ott senki. Persze nem vitatkozunk idősebb nénivel, főleg, ha a házában lakunk, maradtam a kávémnál. Akkor már átsasszézott Marika néni is, hogy így meg úgy, nem mer kimenni a fészerhez, mert migránsot orront a bokorban. Próbáltam a normalitás talaján tartani a diskurzust, és megkérdeztem, hogyan fognak szavazni.

Na, erre szabadult csak el igazán a pokol.

Két aranyos néni, akiknek arca szétfeszül a gyűlölettől. Hát itt tartunk. Meg ott, hogy egy aranyos, tündibündi kutyuskákat örökbeadó oldalon a leendő új házi kedvencet úgy reklámozzák, hogy garantáltan migránsellenes eb. És szétlájkolták a posztot. Egy szó, mint száz, megvan az alaphangulat az ostoba, buta népszavazáshoz, aminek csak egy tétje van: hogy kedves vezetőnk meggyőződhessen róla, alattvalói mennyire megvezethetőek, mennyire kaphatók mindenre, ami a legalantasabb ösztönöket mozgatja. Hogy világos legyen: számíthat rájuk. (Mert ugye a hírek szerint már nem is biztos, hogy lesz kvóta, csak hogy egy dolgot említsek. De ez mindegy is, tökmindegy volt eddig is.)

De mi van azokkal, akik nem hajlottak a szép szóra? Na azoknak szól a „ne kockzáztassunk.” Ők a „párnaciha” népe, ők az úgynevezett kisemberek, akik szeretik azt hinni, O.V. egy közülük, a nép fia, aki úgy beszél, ahogy ők beszélnek, úgy gondolkodik, ahogy ők gondolkodnak.

Ki mint vet, úgy arat. Ki korán kel, aranyat lel. Nem esik messze az alma a fájától. Aki sokat hallgatta szeretett vezetőnk beszédeit, az már tényleg kívülről fújja a közhelyszótárat, a népi bölcsességek terén egyre kiműveltebb, az egyszerű igazságok úgy jönnek a szájára, mint akit beprogramoztak.

Fotó: MTI / Balázs Attila
Fotó: MTI / Balázs Attila

Bevonzani újabb nemmel szavazókat, csak ez mozgatja a populista, mindenre elszánt bandát.

Pár napja például attól zeng minden, hogy ha jön a migráns, ugrik a munkanélküli segély. Nosza munkanélküli, ügess szavazni, ne kockáztass, a pénzed múlik rajta! Jobb félni, mint megijedni! Ismerős ugye?

Ne kockáztassunk! Ha nem gyűlölsz, ha nem félsz, akkor használd a józan paraszti eszedet! Ebben már nincs gyűlölet. Ez aljasabb annál. Azt mondja, el kell menned szavazni, mert nehogy már ezen múljon. Nehogy már rajtad múljon.

Szégyenteljes ügy az egész. A legelejétől fogva.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.