Poszt ITT

Rendkívüli! Itt a birka-parlament

Tudta? Összehívták az Országgyűlést, hogy határozatképtelen legyen.

A Házbizottság a Jobbik kezdeményezésére, hétfőre összehívta az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyre a Fidesz-KDNP nem megy el, hogy határozatképesség híján ne is lehessen tárgyalni a levélben történő szavazás kiterjesztéséről. Így továbbra is csak a határon túli állampolgárok szavazhatnak levélben, a külföldön dolgozó magyarok nem. Kósa Lajos frakcióvezető azt mondta, biztos, hogy ők csak egyetlen képviselőt küldenek be az ülésre. (Az Országgyűlés elnöke mindenesetre javaslatot tett az Országgyűlés hétfői, rendkívüli ülésének napirendjére, de Kövér László is figyelmeztetett rá, hogy a napirend előtti felszólalások után legkorábban 9 óra 50 perctől határozatképesség szükséges.)

Emlékeztetőül, korábban Orbán Viktor azzal indokolta az új választási eljárási törvényt, hogy a magyar már világnemzet, ezért szükséges, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak. (Aztán ez kikerült a törvényből.) Arról viszont az Alaptörvény (19. cikk) rendelkezik, hogy az uniós döntéshozatalnál az országot a kormány (Orbán Viktor) képviseli, nem az Országgyűlés, a kötelező kvótákról az Európai Tanács (ET) dönt. Jelen állás szerint egy nemzeti törvényhozás hozhat bármilyen törvényt, a kormányok képviselői ott (ET) vívják le egymás között a harcukat.

 Több kérdés is adódik.

 1. Miért nem akarja a Fidesz, hogy a külföldön (Londonban, Berlinben, Bécsben, bárhol) dolgozó magyarok ugyanolyan feltételekkel szavazzanak, mint a határon túliak?
 2. Ha valóban van a népszavazásnak értelme, miként érhet egy külföldön élő magyar kevesebbet, mint egy külföldön élő magyar?
 3. Nem az lenne a dolga a mindenkori hatalomnak, hogy amennyire még lehet, a jobb élet reményében nyugatra vándorlókat ezer szállal kösse az anyaföldhöz?
 4. Mitől fél a Fidesz? Miért gondolja, hogy a magyar gazdasági menekültek többsége migrációpárti?
 5. Ha inkább ellenzéki véleményű is a külföldön dolgozó, miért nem mondhatja el ugyanolyan feltételekkel a véleményét?
 6. Ki lesz az az egyetlen Fidesz-képviselő, aki bemegy az ülésre?
 7. Ha az Országgyűlés a képviselők munkahelye, mi lesz azokkal, akik nem veszik fel a munkát? (A tanároknál levonták a bérükből.)
 8. Ha valóban fenyeget az uniós kvóta, miért nem harcol Orbán Viktor személyesen az Európai Tanácsban, hiszen kormányfőként éppen ez a feladata?
 9. Komolyan attól tart a Fidesz, hogy elbukhatja a népszavazást és éppen a külföldön dolgozó honfitársaink miatt?
 10. Félhet-e egy demokrata a vereségtől?
 11. Ha a népszavazás kudarcot vall, az EU-t az jogilag ugyanúgy nem köti, mint a sikere, Orbán Viktornak nem az Európai Tanácsban kell igazát kiharcolnia?
 12. Ha a népszavazás érvényes lesz, győznek a nemek, jöhet a törvény, de az ET még kötelezheti a tagországokat a menekültek befogadására, vagyis ugyanaz a helyzet áll elő, mint a 11-es pontnál, Orbán Viktornak kell eredményt elérnie.
 13. Egy népszavazás ellen az EU tehetetlen, de ha annak eredményére hivatkozva törvény lesz a kvóta elutasításáról, jöhet a kötelezettségszegési eljárás. Mit lép ekkor Orbán Viktor?
 14. A legnagyobb kérdés, hogy a hétfői nap miatt, nem indokolt-e ide a végére idézni egy klasszikust?

„…Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,..”

(Weöres Sándor, Birka-iskola)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.