Poszt ITT

Orbán elfelejtette, hogy az úszás is elitsport?

Hajós Alfréd Uszoda (hajós alfréd uszoda, )
Hajós Alfréd Uszoda (hajós alfréd uszoda, )

Orbán Viktor azt mondta,

ugyan sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek.

Ő ezért minden megyei jogú városba 50 méteres uszodát ígért.

Sajnos a túlsúly, a betegség, az egészséges életmód hiánya gyakran azzal is összefüggésben van, hogy kinek mennyi pénze van. Vagyis, hogy ki tud-e fizetni valaki 1700-1800 forintot, hogy elmenjen egy uszodába.

Merthogy itthon nagyjából ennyi egy napijegy.

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy kicsit rálássunk arra, hogyan támogatják a tömegsportot külföldön.

A bécsi hütteldorfi uszodában két és fél órát lehet eltölteni 4,1 euróért, vagyis körülbelül 1300 ft-ért. Az uszoda környezetét nagyjából úgy kell elképzelni, mint a margitszigeti sportuszodáét, zöldövezet, jó levegő, madárcsicsergés. Körülbelül ennyi a hasonlóság.

Mert belül nem szétvert öltözőszekrények vannak „Szar a Kispest” és „Csöcs”, felirattal, hanem kulturált padok és olyan kabinok, ahol az ember szívesen átöltözik.  Hogy mennyi egy havi jegy Bécs zöldövezetébe, ahol az átlagbér 696.000 ft/hó?

22 euró, vagyis 6.900 forint.

Ezért az összegért annyiszor megyünk, ahányszor szeretnénk. Ha akarunk harmincszor.

A margitszigeti uszodában a havi jegy viszont, ja nem, olyan nincs. 10 alkalmas van, ami 15.300 forint. Több mint kétszerese a hütteldorfi uszodai áraknak.

Legutóbb, amikor a Hajósban jártam (körülbelül egy hete) a háromból egy medence működött, a benti. Az egyik kinti medencében nem volt víz, a másik bérelt pálya volt. Így maradt a fedett, abból is csupán négy sáv, mert a többiben kisgyerekek úsztak.

A margitszigeti uszodán kívülről semmi különöset nem lehet látni, sőt egészen szépen néz ki. Ahhoz, hogy igazi arcát megismerjük, be kell menni az öltözőkig. Ha már megvan a jegyünk és a forgókapunál leadunk egy 1000 ft-ost – de csak is egy ezrest, mást nem fogadnak el – akkor bejuthatunk, és már jönnek is a kis szekrények, ahova ruháinkat betehetjük. Minden ötödik hiányzik, minden negyedik rossz. Ezen az uszodán belülről az látszik, hogy hosszú évek óta egy wcpapír-tartót nem szereltek fel.

Ausztriában úgy támogatják a tömegsportot, hogy megfizethetővé teszik.

Vagyis nemcsak stadionokat, uszodákat, lőtereket és egyebeket építenek, hanem megadják a lehetőséget arra, hogy azok számára is elérhetőek legyenek, akinek nincs sok pénze. A tömegsport legfontosabb vonzóereje az, ha olcsó. Egyelőre Magyarországon a golf mellett az úszás is az elit sportja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik