Poszt ITT

Hajdú Péter pont abban nem sikeres, amiben szeretne

A Showtime adása az első perctől az utolsóig szomorú. A felsorolást egy technikai rendellenességgel kezdeném: Hajdú nem tud improvizálni. Így csak azok a kérdések hangozhatnak el, melyek a műsorvezető előtt szereplő súgópapíron szerepelnek. Életszerű párbeszédeknek ebben a műsorban nincs helye. „Most én jövök.”

TV
TV

A narcisztikusan megvágott jelenetek jelentik a következő gócpontot. Erősen érződik, hogy a vágószobában (is) Hajdú Péter az úr. Bochkor Gábornál többször előfordult, hogy gondolatai hirtelen  félbeszakadtak, ilyenkor indokolatlanul a műsorvezető szellemesnek vélt megnyilvánulásait erőltették ránk. Mikor a rádiós magyarázni próbálta, hogy miért nem ért egyet az ellene felhozott vádakkal, hirtelen, egyik pillanatról a másikra Hajdú kezdett el beszélni. Egy ilyen pontnál a műsorvezető azzal kérkedett, hogy már nem parkol a mozgássérülteknek fenntartott helyeken. Hab a tortán: a kijelentése után még meg is tapsoltatta magát a saját közönségével. Bochkornak nem járt az önmosakodás lehetősége a tévénézők előtt. Én a helyében elég pipa lennék… „Most én jövök.”

A legmélyebb probléma a humorérzék. Hajdú nem rendelkezik ilyennel, illetve bizonyos fajtájával igen.  Példának okáért a műsor legalpáribb pillanataiban ő szórakozik a legjobban. Hamiskás, merev, frusztrált jelenléte abból is fakadhat, hogy  tudja magáról az igazságot. Képtelen műsort vezetni. Tudja és utálja magát ezért. Utálja azokat is, akiknek ez egy picit is  jól áll. „Most én jövök.”

Jimmy Fallon műsorába a vendégek barátként érkeznek és barátként távoznak. Hajdúnál nem így működik. Nem véletlenül mindegyik játékban –  melyeket különböző külföldi mintákból vettek – Péterrel kell megküzdeni.  Neki csak önigazolás okán kellenek a vendégek.  Gönczi Gáborral híres számokra kellett tátogniuk (lásd. Lip Sync Battle).

A Fókusz egykori műsorvezetője tisztességesen megtanulta a dalszövegeket és az előadók mozdulatait, míg Hajdú a saját maga által felállított játékszabályokat felrúgva, inkább csak szerencsétlenül grimaszolt és dobálta magát a földre. Mindent megtett, hogy bebizonyítsa, ő a viccesebb. „Most én jövök.”

A Frizbi nézettsége és szakmai megítélése nem indokolta, hogy Hajdú egy önálló show-műsort indítson, és mégis megkaptuk. Egy kellően megfinanszírozott küzdelmet  láttunk. Egy küzdelmet a világgal, de legfőképpen saját magával. Péter, nem harcolhatsz másokkal, míg saját magaddal nem vagy kibékülve. Most én jöttem – és el is buktam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik