Poszt ITT
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)

A nagyanyám például az Aldiba is csak 15-20 kopasz szolnokival szokott járni

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2016. 02. 23. 12:35

Egy erős, fejlett országot onnan lehet felismerni, hogy törődik az állampolgáraival, a kicsivel ugyanúgy, mint a naggyal. Egy ilyen, európai értelemben vett európai állam nem csak akkor segít, ha egy nagy ellenzéki párttal kell felvenni a versenyt, hogy a kisember is hallathassa a hangját a nemzet előtt. Segít akkor is, ha az állampolgárok mindennapi, apró-cseprő tennivalóit kell megkönnyíteni.

A nagymamám például nagyon hálás a magyar államnak, aminek több oka is van, mindjárt mondom őket. Egyrészt ugye a rezsi, azért az mégiscsak olcsóbb lett, sőt, utoljára talán Horn Gyula tette ennyire kényelmessé egy nyugdíjas életét. Ő mondjuk inkább érzelmi támaszként, mint valós gazdasági befolyással. Mindegy, a rezsicsökkentés is számít, nem mindenki lakik a fővárosban, van, akinek az a párezer forint is pénz.

A sertésáfa is. Sertést mondjuk nem eszik, de nem vallási, pénzügyi okokból. Az a nagy szerencse, hogy a kormány egy csapással két legyet kapott el, mert a sertésáfa csökkentésével a csirkehús ára is bezuhant, így elérhető közelségbe került a farhát és a libanyak.

Zárójelben jegyzem meg, hogy nagyanyám élete sokkal nehezebb lenne, ha az országot elfoglalták volna a menekültek, mint a Gyurcsány-kormány alatt, de ez szerencsére nem történt meg, szóval erre inkább ne térjünk ki.

A legnagyobb könnyítést persze – a nyugdíjak inflációhoz igazítása mellett – az a 15-20 szolnoki kopasz jelenti, akiket a magyar állam kiutalt a nagymamám megsegítésére a Kápolna Fitnessből. A mama mintha kivirult volna, nem is ugyanaz az ember már. Eltűntek a ráncok, amelyeket negyven évnyi szocializmus vésett az arcára, eltűnt az aggodalom, amelyet a rendszerváltás vadkapitalizmusa, aztán a hangos szomszédok hagytak maguk mögött.

A 15-20 szolnoki kopasz megváltoztatta nagyanyám életét. Most már az Aldiba is csak velük megy, ha akciós a tejföl. Sorfallal védik, amíg tele tudja pakolni a kosarát akciós Milfina-tejföllel. A kisembernek ez is számít, ez is pénz.

A templomban a 15-20 kopasz előre foglalja a helyet a mamának, nem kell állandóan hátra ülnie. A Terikét odaengedik, mert ha nem tennék, nagyon hangosan kiabálná a híreket a szomszédos oldalhajóból. Etetni mondjuk nehéz őket, de nem annyira, mint a Gyurcsány alatt lett volna.

Ez a 15-20 szolnoki kopasz és egy polgári állam kellett ahhoz, hogy a kisember újra tiszteletben, emberségben éljen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.