Poszt ITT
Iraqi Shiite fighters from the Popular Mobilisation units, fighting alongside Iraqi government forces, display, upside down, the flag of the Islamic State (IS) group during a military operation aimed at the centre of Baiji, some 200 kilometres north of Baghdad on October 19, 2015. Iraqi forces advanced on three fronts against the Islamic State group, flushing out pockets of resistance in and around Baiji and closing in on Ramadi and Hawijah, officers said. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE / AFP / AHMAD AL-RUBAYE

Ha már te is így gondolkodsz, a terroristák győztek

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2015. 11. 25. 16:24

Ezt mondta nekem nemrég az egyik barátom a telefonban. Az után hívtam teljesen kikészülve, hogy olvastam, a TEK kiket kapcsolt le a hétvégén.

Ma már nem is csörögtem rá a hír után, hogy országunk is rajta van a fenyegetettek listáján. Ő megint elintézett volna annyival, hogy így nem lehet élni, és különben is, annyi veszély leselkedik ránk ezen kívül is, legyek szíves és azokba is őrüljek bele, ha már.

Most magyarázzam, hogy igen, bármikor ráeshet egy tégla a fejemre, a véletlent sosem lehet kikapcsolni, és ebbe nem tudok belecsavarodni, de abba a gondolatba igen, hogy mondjuk, egy lövöldözés közben halok meg egy koncerten, vagy valamelyik barátomat szedik le egy szép vacsora közben, vagy munkahelyre menet, a metrón. És nem a véletlen szerencsétlen összjátéka miatt, hanem előre megfontoltan, pusztán a gyűlölet okán.

Nehezen fogom fel, hogy emberek élete egyeseknek semmit nem jelent.

Sosem hittem volna, hogy engem is megfertőz a félelem. Illetve hogy ilyen mértékben.  Mert eddig is nagyon, zsigerekig megrázott egy-egy terrorcselekmény, és utána nemigen volt kedvem az adott országba látogatni. Aztán persze minden visszaállt a szokott mederbe: elutaztam Londonba, Párizsba. És nem rettegtem.

Ám a legutóbbi párizsi merényletek után minden megváltozott bennem.

Folyamatosan a kint élő barátaim járnak a fejemben, és nagyon sajnálom, hogy minden napjukat átszövi az, hogy tényleg bármi, bárhol, bármikor megtörténhet. És sajnos itthon is elkezdett ez a hangulat uralkodni. Egy ismerősöm azt mondta, képtelen nyilvános helyekre menni. Megpróbálta, színházba ment, de amikor egy néző késve érkezett, és kinyílt az oldalajtó, olyan gyomorgörcsöt kapott, hogy képtelen volt a darabra koncentrálni.

Másik barátom nem tud a metróra felszállni. Mesélte, hogy előző héten a kisföldalattin csak páran voltak, ő a Hősök terére tartott. A Bajcsinál felszállt egy arab férfi, aki szerinte furán, idegesen, feszülten viselkedett. Ő pedig inkább leszállt a következő megállónál, és gyalogolt, vállalva, hogy késni fog a randevújáról. És hogy a hányingerig fokozódott benne a rosszullét.

Ez persze így tarthatatlan, megmérgez mindent, hiszen nem lehet állandóan otthon ülni, kell tömegközlekedni, és igen, kell táraságba is járni. És nem lehet úgy felszabadultan nevetni, hogy fél szemmel és teljes idegekkel az ajtót lessük.

Izraelben élő ismerősöm mondta minderre, hogy higgyem el, hozzá lehet szokni, csak idő kérdése.

Most egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy hozzászokjak. De ahhoz a gondolathoz is nehéz, hogy ne utazgathassak többé, hogy állandóan összeszűkült gyomorral nézzem a híreket. Természetes forgatókönyv, hogy a konkrét tragédiák után előbb hevesebb a félsz, aztán a mindennapokban oldódik kissé. De attól tartok, az elkövetkezendő időkben nem találunk nyugalomra. És az állandó készültség kikezdi az idegrendszert…

Megoldás persze nincsen. És ez a legrosszabb. A tehetetlenség érzése legalább olyan romboló, mint a félelemé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.