Poszt ITT

Ki beszél hozzád?

Az elmúlt napok, de mondhatnám azt is, hogy az elmúlt évek, és évszázadok történései bennem erre az egy kérdésre mutatnak rá. Nagyon egyszerű kérdés, de mindent megválaszolhat, és mindent megoldhat. Vigyázat, a maga módján radikális fejtegetés következik.

Bár még nem tudni, pontosan mi történt, de ha igazak a hírek, a párizsi lövöldözés elkövetői Allah nevében öltek. Vallási okokra hivatkoztak a 9/11 gépeltérítői, vagy a turistákat lefejező álarcosok is. No meg sokan mások, például a Magyarországot (és fél Európát) elfoglaló törökök, a Spanyolország szinte teljes területét egykor uraló arabok. De persze nézhetünk más istenségeket is.  Krisztus, vagy épp a keresztény Isten nevében gyilkolták, pusztították és fosztogatták végig a konkvisztádorok, a spanyol és portugál seregek egész Dél- és Közép-Amerikát. Ugyancsak a szent kereszt alá gyűjtötték azokat a gyerekeket, akiket az európai kulktúra egyik legmocskosabb csalásával, Gyerekek Keresztes Hadjárata címszóval végighurcoltak több országon, hogy aztán rabszolgának adják el őket. A kereszt nevében hajszolták rabszolgasorba Afrika népét. Isten nevében irtották ki Ausztrália őslakóit, és hajszolták a kihalás szélére Új-Zéland bennszülötteit.

Gyakorlatilag minden, szoros értelemben vett vallás nevében emberek százezrei, milliói haltak meg. Még durvább, ha elvben ugyanannak az istenségnek a különböző módszereket használó követői esnek egymásnak. Katolikusok kínoznak, égetnek reformátusokat. Szunniták köveznek halálra siítákat. Érzed már a visszásságot? Nyugalom, ez még csak a durva felszín. Folytatom.

Ha túl durva a népirtás és a gyilkosságok vallásokhoz társítása, vagy hozzád közelebbi példát keresel, nézz be az amerikai templomokba, vallási szekták központjaiba, imatermeibe. Isten neve már csak körítés jelszavakhoz, politikai és akár alig leplezett gazdasági indítékokhoz. De nem csak a tenger túloldalán találunk ilyeneket. A szektáktól a “történelmi” vallásokig akár itt, Magyarországon is azt hallod, hogy a vezetőik az épp aktuális istenképük mögé felsorakoztatva, a szent szövegekbe csomagolva propagandát közölnek, világi irányt mutatnak. Kire szavazz. Kit szeress, és kit kerülj el. Honnan vásárolj.

Isten mondta, hogy csak a Fidesz? Nem. Krisztus mondta, hogy haljanak meg az indiánok az aranyért? Dehogy. Az iszlámok istene adta parancsba, hogy pusztuljon el Amerika? Soha nem mondott ilyet.

Most azt mondod, dehogynem. Mert a Bibliában meg van írva. Mert a Korán azt parancsolja.

Még egyszer kérdezem. Figyelj jobban. Isten mondta, hogy csak a Fidesz? Nem. Krisztus mondta, hogy haljanak meg az indiánok az aranyért? Dehogy. Az iszlámok istene adta parancsba, hogy pusztuljon el Amerika? Soha nem mondott ilyet. A Bibliát emberek írták, akik állítólag hallották Isten szavát. A Koránt egy próféta írta, aki állítólag ugyanígy megvilágosodott. A világ szentnek tartott könyveit mind, egy az egyben emberek írták, akik hallottak, vagy hallani véltek valamit. De ha még megpróbáljuk is elfogadni, hogy valamilyen isteni sugallatot közvetítenek, gondold végig ezt: ha neked valaki súg valamit, mondjuk egy több száz oldalas könyvnyi szöveget, de akár csak egy fejezetet is, meg tudod jegyezni szóról szóra? Nem hinném. Leírod saját szavaiddal. Beleviszed a személyiséged. Sokszor úgy adod vissza, hogy átszűröd magadon, a saját gondolataidon, meggyőződéseiden, érzéseiden. Már nem az eredeti szavakat írod le, hanem valamit, amiben te ugyanannyira benne vagy.

És a fenti példa csak szimplán naiv. A történelmi, de főleg a mai vallási vezetők gyakorlatilag politikusok. Az ajatollahoktól kezdve a pápákig olyan dolgokat parancsolnak, olyan szabályokat hoznak, amelyeket emberi elmével, emberi számítással terveznek meg. Nem Isten adta parancsba a cölibátust, nem Isten közölte, hogy aki nem latinul imádkozik és nem akar tizedet fizetni, az eretnek, és máglyán kell kivégezni. Nem egy másik isten mondta, hogy tűzzel-vassal terjeszteni kell az igéjét. Ezeket mind-mind olyan vallási vezetők, tisztségviselők, funkcionáriusok találták ki, akik szimplán emberi gondolatokkal, emberi tervekkel rendelkeznek. Ezt már nem szent álomban súgta nekik egy felsőbb lény, és ezt nem is titkolják. Egy iszlám félkatonai szervezet, vagy akár a teljes vatikáni állam berendezkedése olyan szinten bonyolultan, összetetten, és főleg emberien van felépítve, mint egy parlament, vagy egy nagyvállalat. Beszélt az iszlámok istene egy terrorista sejt szerkezetéről, a vezetők felelősségéről? Mondta Isten az égő csipkebokorból, hogy hogyan nézzen ki a nunciusok, kanonokok és még mit tudom én, milyen funkcionáriusok pozicionálása? Sem akkor, sem máskor nem nyilatkoztatott ki ilyesmit.

Értitek már, miről beszélek?

Akik most Párizsban öltek, valójában nem egy isten nevében öltek. Emberek, gonosz, számító emberek nevében öltek, akik azt mondták nekik, hogy az istenük akarja így. A keresztény harcosok az isten nevében rohanták le az indiánokat, miközben azt a szent parancsot ideiglenesen kiradírozták a fejükből, hogy ne ölj? Nem. Bíborba öltözött, kövér, gazdag emberek nevében tették, akik azt mondák nekik, Isten parancsa ez.

A hit magánügy. A hit lehet furcsa, lehet szép, és lehet akár gonosz is. De mindig egyetlen ember sajátja. Az ő dolga az, milyen hangokat hall egy felsőbbnek vélt hatalomtól, milen életvezetési parancsokat érez a lelkében fontosnak. De a vallás… a vallás veszélyes. A vallás ugyanis már nem egyenlő a hittel. A vallás emberek műve. Nem állítom, hogy minden vallás rossz, bár néha, az extrém eseteket követő káoszban és elkeseredésben mindig az ordít fel bennem, hogy a vallás métely, a vallás pestis, a vallás atombomba. De nem, vannak jó vallások biztosan, mert vannak jó emberek. De soha, soha nem szabad elfelejteni, hogy egy vallásban nem istent követsz, hanem embert.

Nagyon vigyázzatok a vallásokkal. Minddel. Azzal is, amihez elvileg ti is tartoztok. Mindig gondoljátok végig, hogy a ti isteneitek, szellemeitek, angyalaitok, szent hangjaitok, vagy energizáló protongömbjeitek akarják-e azt, amit a vallási vezetőitek mondanak. Vagy akár a politikusaitok a ti isteneitek, szellemeitek, angyalaitok, szent hangjaitok, vagy energizáló protongömbjeitek nevében.

Hitet követhettek.
A valláshoz legfeljebb csak tartozzatok. És mindig legyetek vele kritikusak.
Más vallását pedig mindig nézzétek úgy, hogy nem a másik istenét és a másik hitét látjátok benne, hanem azt az embert, vezetőt, politikust, önjelölt prófétát, aki az illetőt a hite csapdájában az orránál fogva vezeti.
Hitet ne ítéljetek. Vallást viszont mindig.
És ami a legfontosabb: legyetek jók.
Ez még a hitnél is több, vallásnál pedig sokkal, sokkal inkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik