Poszt ITT
Cows are seen at a new dairy farm containing 960 animals on the day of its opening in the village of Petrovskoye in Leningrad region, on August 8, 2014. Russia retaliated against tough new Western sanctions, banning most food imports from the United States and the European Union and threatening to block flights over its airspace. AFP PHOTO/OLGA MALTSEVA

Egy vegetáriánus véleménye a rákkeltő húsról

„Meat is murder” – énekli Morressey, a dal még a legendás The Smiths idején íródott, de ma is igaz, ma is üt. Bár a vegetáriánus és vegán étrend egyre több hívet tudhat magáénak, még mindig elenyésző kisebbségben vannak, vagyunk. A megrögzött húsevők gúnyolódásának állandó céltáblájaként pontosan tudom, miről beszélek.

Nem ma kezdtem, kamaszkorom óta utasítom el a húst, annak idején elsősorban állatvédelmi szempontok vezéreltek. Ez megmaradt egyébként, de kiegészült azzal, hogy a húst emellett valóban méregnek tartom. A kilencvenes évek elején még valóban napi szintű nehézséget okozott ez a fajta táplálkozás, ám ma már az sem igaz érv, amivel sokan indokolják kitartásukat a húsok mellett, miszerint gyakorlatilag lehetetlen megoldani a hétköznapokban a normális, azaz a megfelelő étkezést.

Még akár hat-nyolc éve is feladta sok vega sóhajtva, hogy halálosan unja már a rántott sajtot és a rántott gombát. Ma már számtalan helyen jó, finom és változatos, egészséges vegetáriánus és vegán ételekhez jutni.

Temérdek húsevő példálózik a fogazatunkkal, amely vegyes étrendre predesztinálna minket, és ennek a vegyességnek a jegyében gyakorlatilag kolbászon és steaken élnek. Mások a hagyományos magyar konyhával érvelnek, a húsleves-rántott hús-szalonna szentháromsággal, és mutogatnak arra a pár kilencven éves paraszt bácsira, aki lám, a reggelt pálesszal kezdi, és nem él máson, mint kenyéren és zsíron, és na, lám!

Persze, kiugró kivételek mindig vannak, láttunk már láncdohányost is vígan kacagni csaknem száz évesen – de az átlag nem ez. Az átlag igenis megbetegszik, nem feltétlenül a rettegett vastagbélrákban, de hát a választék hatalmas, a bevitt táplálék fajtája, minősége és mennyisége kérdés nélkül kihat életvitelünkre, egészségünkre. Azt is hosszú ideje tudjuk, milyen nehéz a vörös húsokat megemészteni, mennyi ideig rohadnak bennünk. Ismerjük az érzést (még én is emlékszem), hogy egy-egy kiadós lakoma után micsoda pokoli fájdalom lehet a jutalmunk. Ráadásul manapság minden józan figyelmeztetés ellenére virul a biznisz: kétlépésenként hamburgerezőbe botlunk, és akad, aki napi kettőt-hármat is betol ezekből a végzetes szendvicsekből.

Azt már évek óta tudhatjuk, hogy a nagyüzemi szarvasmarha (és általában a kérődző állatok, mint a kecske, birka) tartása igazi klímabomba. Az általuk kieregetett metán huszonháromszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid. És ebből a szempontból édes mindegy, hogy bio vagy hagyományos módon tartják őket. A szakértők szerint radikális csökkentésre lenne szükség. (A takarmánytermelés káros vetületeiről ne is beszéljünk!) Ám a mezőgazdasági lobbi hihetetlenül erős, szavuk elnyomja a klímabarátok figyelmeztetéseit. Beszédes reakció a mostani felmérés eredményére az élelmiszerlobbi hangos és erényes kiabálása is.

Forrás: youtube
Forrás: youtube

Nagyon érdekesnek és beszédesnek tartom, hogy ez a hír ekkora vitákat és indulatokat kavar, hogy hirtelen ennyi szakértő és húsvédő lett. Legtöbben azon poénkodnak, hogy lám, a nagyokos szervezetben kimondták, hogy aki húst eszik, meghal.

Hahaha, de hát mindannyian meghalunk. A vegák is. Ez igaz. De nem mindegy, mikor, miben, hogyan.

Emlékszem annak idején, mikor megjelentek a feliratok a cigarettás dobozokon, miszerint a dohányzás öl, egy barátom protestáló levelet írt a dohánygyártónak. Azt fejtegette, hogy a felirat hamis, hiszen ő elszívott egy doboz cigit, és még él. Állítólag az ehhez hasonló irományok vezették a gyártókat arra, hogy finomítsanak, így lett a kategorikus ölből a ölhet.

Most, hogy a felmérés szerint a vörös és a feldolgozott hús gyakorlatilag egy veszélyességi szintre került a cigarettával, itt is módosítani lehetne az üzenetet. Mert valóban nem mindenki szervezete reagál ugyanúgy. Ismerek egy embert, aki nem eszi meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, gyakorlatilag húson és kenyéren és kólán él – a tapasztalataim szerint remekül, eddig semmi baja nem volt. Na, de nem ő a példa, ő a kivétel.

Átlagosan szerintem az a tanulság, hogy figyeljünk jobban. Persze nehéz eligazodni az állandó táplálkozási divatok és néha meghökkentő elméletek között. Voltak évek, mikor a tojás volt a főellenség, a vaj a sátán. Aztán fordult a kocka, és mindkettőt élelmiszercsodának kiáltották ki. Hódítanak a különféle megvonásos diéták is, mint a hosszú élet kulcsai. Lehet és kell is vitatkozni, érveket ütköztetni, tanulmányokat olvasni.

Forrás: youtube
Forrás: youtube

De az arrogancia, ahogy most egyesek megnyilvánulnak, és úgy állnak a húsok mellé, mintha az életük múlna rajta, mindenesetre elgondolkodtató. Számomra tükrözi ez azt a hedonista szemléletet is, ami elsősorban a mindenáron fogyasztó ember sajátja. Eszerint aki meg akar fosztani minket a mindennapi hamburgerünktől, az minimum idióta. Aki vegetáriánus, az vérszegény, kérődző, krisnás hülyegyerek.

Szerintem sokkal érdemesebb lenne elgondolkodni a hír valódi üzenetén, és alapvető változásokat iktatni az étrendünkbe. Nem a lemondásra, hanem a lemondás árán kapott előnyökre fókuszálva. Hosszú távon jobban megérné, mint egy öt perc alatt betolt hamburger bombahatása.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.