Poszt ITT

Magyar-magyar viszály menekültügyben

Bújj a seggükbe, ha úgy imádod őket!

Helyszín: 76-os troli. A megállóban 10-15 bevándorló, köztük 3-4 gyerek. Nyugdíjas néni (elegáns szett, belőtt séró, gurulós cekker) és fiatalabb barátnője látványosan a megálló túlsó végébe húzódik. Az idősebb a harciasabb: szándékosan hangosan mondja ki a bűvszavakat, például: fertőzés, büdösek, pfuj. És közben nézi azokat.

A felszállásnál egymás melletti ajtót választanak; előre látszik, hogy a konfrontáció elkerülhetetlen. És tényleg: amint a gyerekek elindulnak hátrébb, hogy leüljenek, a bátor néni beszólogat láthatóan veszedelmes, tíz év alatti ellenfeleinek: menjetek vissza, tűnés innen!

Konfliktusokat messziről elkerülő, végtelenül türelmes és jámbor lélek vagyok, úgyhogy én csodálkoztam a legjobban, hogy állampolgári párbeszédet kezdeményeztem:

– Ezt tessék abbahagyni!

– Nem hagyom abba!

– Ezt MOST tessék abbahagyni!

– Dehogy hagyom abba!

Annyit sikerült elérnem, hogy ellenséget váltott; innentől én kerültem a célkeresztbe:

– Mit szólsz bele? (Hopp, valaki tegezésre váltott!) Bújj a seggükbe, ha úgy imádod őket!

– Ez igen. Gratulálok.

– Én fizetek adót és társadalombiztosítást – mondta a néniben lakó miniatűr Kocsis Máté-akciófigura, majd feltette az aduász kérdést: – Te mit fizetsz? Hány éves vagy egyáltalán?

– Semmi közöd hozzá.

Itt már bekapcsolódik a barátnő is:

– Letegez egy idős hölgyet? Nem szégyelli magát?

– Én először magáztam, ő váltott tegezésre.

– Aha. Persze!

Harcos néni újra rázendít: – Hány éves vagy? A fiam lehetnél! (Na, az baszna be! – a szerk.) Mit képzelsz te magadról?

Erre már nem válaszoltam. Most mondjam neki, magyarázzam meg egy amőba (Amoeba proteus) empatikus készségével rendelkező lénynek, hogy ezek az emberek nem örömükben jöttek el az otthonukból? És hogy ha egyszer ő is ilyen helyzetbe kerülne, biztos nem örülne neki, hogy még a helyi idióták is belekötnek? És hogy legalább a gyerekeket hagyja békén?

Le kellett szállnom, nem mondtam semmit. Kicsit bánom. Azt is bánom, hogy leszálltam, és nem tudom, lett-e folytatás.

Azt viszont tudom (és ezzel elkerülhetünk pár felesleges kört), hogy Igen, inkább befogadnék egy komplett afgán családot, mint egy efféle megkeseredett, ostoba, irigy, országimázs-romboló (tehát magyarellenes), antiszolidáris (tehát keresztényellenes), gyűlöletvezérelt köpködő vérnénit.

(For the record: 40 éves vagyok, 1999 óta fizetek adót).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik