Poszt ITT

Tompa: A pók

pók (Array)
pók (Array)

Mármost eszünkbe sincs azt állítani, hogy a mi prime ministerünk egy Caligula, na de hogy nem egy Periklész, az durwa isten.

Olvasom, hogy Orbán Viktornak írtak levelet a betegszállítók, a filatelisták, Irma néni, Sün Balázs, a PDSZ, a MÁV, a vám, egy hüvelygomba és L. Simon László, a kéményseprők hererákját kutató labor, a VITUKI és egy vikunya.

Ez van, amikor valaki autoriter vezető (azaz fél a szabadságtól), ezért felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, és népe, melynek jelentős része nem képes dönteni, mert az állam és Kádár csecsén nevelkedett, broáf, minden hülyeségben tőle várja a döntést. És ő, mint egy pók, ül a háló közepén, minden döntést magához von, sok-sok álmatlan éjszakájába kerül, mire, mint egy jó király, mint egy élő isten, mindent megold. Szegény, szegény miniszterelnök úr! Biztos ezért is hízott akkorára, a stressz miatt, hogy már belőle is lehetne kolbászt tölteni, nemcsak Puskás Pancho emlékéből, broáf.

Fotó: Thinkstock

Na, szóval ezért jobb a demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere, barátaim az orbán, izé, az úrban. Mert ha van kontroll, és pláne, ha a szaktudás, nem a rokonsági fok határoz abban, hogy ki döntsön, kevesebb hülyeség csúszik be. Ha nyílt politikai és piaci verseny van, nagyobb az esély arra, hogy a jobb minőségű termék fut be, nem mindig a mészároslőrinc néni (aki tökre úgy néz ki, mint az öreg Oscar Wilde a Toulouse-Lautrec képén). Így viszont egy agy dönt mindenben a hüvelygombától a hadüzenetig. Mármost, ha szerencsénk van, és tehetséges vezetőt fogunk ki, egy Periklészt, mondjuk, aki jó döntéseket hoz, akkor minden oké. Ám ha pechünk van, az autoriter (illiberális) rendszerben jöhet egy Caligula is, aki ugye a saját lovát, Incitatustakarta megtenni konzultársává, az állam pénzeszközeit játékokra (vö. stadionok) költötte, majd amikor kiürült a kincstár, egyszerűen elvette a mások vagyonát, adókat vetett ki, nem fizetett zsoldot, satöbbi.

Azaz, ismétlem az egyeduralmacska ezért veszélyes, mert minden személyfüggő, és ha a személy inkompetens, akkor rosszul kormányoz. Mármost eszünkbe sincs azt állítani, hogy a mi prime ministerünk egy Caligula, na de hogy nem egy Periklész, az durwa isten, mert a pártállamocska, amit felépített és aminek a közepén ül, mint egy potrohos pók, rémesen emlékeztet a kádári pártállamra, csak most a nacionalista kenyőccsel van bekenve, nem az internacionalistával. És regnálása felszabadította a népe szívének mélyén élő ősi ösztönöket, mely kis csibész nép egy jelentős részhalmaza, ha kicsit magára hagyod, előbb-utóbb vagonírozni kezd, vasfüggönyt épít, és veri az utcán azt, akit gyűlölni kell.  És mivel a mi pókunk minden döntést magához vont, bizony ezt is ő találta ki, azaz a történet, ami az utcán bontakozik, az, hogy csak idő kérdése, mikor fröccsen ki komolyabban az első vér, az bizony mind a mi első pókunk érdeme és felelőssége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik