Poszt ITT
pintér sándor (Array)

Karafiáth Orsolya: A rendmániás

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2015. 07. 03. 19:34

Pintér Sándor  2010-ben erősen indított, mikor kijelentette, két héten belül rend lesz. Azóta öt hosszú és mozgalmas év telt el, és a hőn áhított rend ugyan hol van?

Egy biztos: áprilisban még megvolt. Akkor nyilatkozott oda ugyanis Pintér a Népszabadságnak rend ügyben, hangsúlyozván, hogy „Igen. Rend van.” Majd e szép szólam után kifejtette, hogy hamarosan megépülhetnek azok a fegyintézetek, amiket az elítéltek saját kezükkel építenek majd. A nagy rendben ugyanis megnőtt a letartóztatások, tettenérések száma, de belügyminiszterünk szerint ez is a rend érdeme, ugyanis ahol több a rendőr, több a feljelentés, nagyobb a közegben a bizalom. (Nagyon kell koncentrálnom, hogy ne arra gondoljak, ebben a szép és tiszta rendszerben nem az-e a cél, hogy mint a régi szép időkben, egymást jelentgessük fel. Persze szigorúan a köz érdekében.)

 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csak tréfa volt az áprilisi rend kép? Mert a rend eltűnt. Annyira, hogy pár napja Pintér a Budai Várban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vasárnapi tisztavató ünnepségén ismét a rend elérése mellett szónokolt. De most nem ám akármi az újabb káosz oka. Ha egyet tippelhetnénk, mit mondanánk? Naná, hogy azt, ami a megfejtés. Bingó: a menekültek miatt van szükség a rendre!

Ha a híreket tallózzuk, arra a következtetésre juthatunk, hogy hetek óta gyakorlatilag más sem történik nálunk, minden a bevándorlókról, menekültekről szól. Tisztjeinknek sem lesz más feladatuk, mint hogy megvédjék tőlük a rendes, magyar, dolgozó embereket. Na de ideje lenne tisztázni, pontosan mi is a rend, melynek víziója Pintér fejében felderengett? Hogyan képzelje el mindezt a rendes, magyar, dolgozó, törvénytisztelő állampolgár? A rendet például egy rendőrállam keretében képzeljük el?

“Magyarország legyen olyan hely, ahol „minden törvényszegő fenyegetve érzi magát”, hallhattuk. De egy ilyen mondat nagyon rossz reflexeket hív be, ugyanis igen ködössé, képlékennyé vált az utóbbi időkben a törvényes rend fogalma. Mit tiszteljünk? Azt, hogy ha a hatalomnak bármi, aláhúzom, bármi nem tetszik, gyorsan új törvények születnek?

Nagyon nehéz így a rendes, magyar, dolgozó, törvénytisztelő, hétköznapi állampolgár dolga. Most a rendes magyar, dolgozó, törvénytisztelő, hétköznapi, egyszerű állampolgár kötelessége, hogy például a menekülteket, bevándorlókat gyűlölje, hogy tőlük rettegjen?

Szép feladat, mindent meg is tesznek ennek érdekében. Akkor ezen a fronton már rend van? Vagy a rendet képzeljük el még egyszerűbben, primérebben? Csend, rend, fegyelem. Legyen például csend – a melegeinket is azért szeretjük ugye, mert csendben vannak -, ne legyen semmiféle ellenállás, ne legyen visszhang, ne legyen vita. A csend jó, a rend látszatát kelti, ahol nincs hőbörgés, nincs tiltakozás, ott nincs mit feloszlatni, nincs mit kipucolni. Ahol a félelem légköre uralkodik, könnyű elérni ezt a csendet és fegyelmet. Nagyon jó lesz akkor nekünk?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.