Poszt ITT

Gerlóczy: Hányszor lehet betiltani ugyanazt a filmet?

Tisztelettel kérdezném a Miniszterelnök Urat, nem adná-e kölcsön az egyiket, hogy feltölthessem az internetre?

Egy ismerősöm meg akarta nekem mutatni Ember Judit és Gazdag Gyula, A Határozat című, 1972-es dokumentumfilmjét.

„A felcsúti termelőszövetkezet elnökének lemondatása körüli izgalmas viták fontos társadalmi kérdéseket érintenek, és tanulságul szolgálnak arra, hogy még sokat kell tenni a közéleti demokrácia, az egyszemélyi vezetés felelőssége és a nyereséges gazdálkodás lényeges szempontjainak összehangolása érdekében.”

„Az elnök erőszakos leváltása ügyében maguk a hálót szövő járási pártemberek és állami vezetők ültek modellt a kamera előtt. Engedték, hogy a filmesek rögzítsék, hogyan tervelik ki és viszik végbe a körmönfont előkészítést, az emberek megtévesztését és megdolgozását, aztán a téeszközgyűlést, ahol csúfos vereséget szenvednek, majd a mégiscsak kierőszakolt „győzelmet” – a téeszelnök lemondatását.”

„Ezek az apparatcsikok fölényük biztos tudatában beengedték a kamerát maguk közé, mert nem tudták, milyen leleplező a filmvásznon puszta megjelenésük, beszédük, minden gesztusuk. A pártállam filmes cenzorai azonban mindezt időben észrevették, és betiltották A határozatot. Csak 1983-tól lehetett nyilvánosan vetíteni.”

„2012-ben az archív-DVD borítójára Kornis Mihály író szerkesztett rövid fülszöveget. Ebben A határozatról szólva megemlíti: „Aktuálisabb ma, mint valaha. Hogy működik egy diktatúra, miért lehet egyáltalán sikeres? De szükségképpen miért nem lehet tartós ez a siker?”

„A DVD-t pár nappal a terjesztőkhöz érkezése után visszavonták, a példányokat begyűjtötték” – írta akkor a Népszabadság.

Érdeklődésükre a ManDa terjesztési osztályvezetője azt mondta, nem az ő ügyük, kérdezzék a BBS-projektmenedzsert, Kodolányi Sebestyént. Kérdezték, ám ő a visszavonásról nem nyilatkozhatott, mert munkáltatója (a ManDa főigazgatója, Lovas Lajos) megtiltotta neki. Az intézmény terjesztési menedzseréhez is fordultak, aki arra hivatkozott, „technikai hiba” van a DVD-n, ezért vonták vissza, de a részletekért a főigazgatót keressék. Lovas Lajost hiába hívták mobilkészülékén, amikor megmondták, honnan telefonálnak, megszakadt a vonal.

Szóval meg akartuk nézni a filmet, amit az ismerősöm pár hónappal ezelőtt látott, két videómegosztó oldalon is fent volt, de tegnap este már egyiket sem találtuk.

„Különös rekord fűződik Gazdag Gyula nevéhez – írja a Gazdag Gyula filmjét visszavonó terjesztő honlapja. – Kilenc filmjét tiltották be.”

Mindazonáltal a 2012-es újságcikkből az is kiderül, hogy a visszavonás előtt 5 darabot értékesítettek már a DVD-ből.

Tisztelettel kérdezném a Miniszterelnök Urat, nem adná-e kölcsön az egyiket, hogy feltölthessem az internetre? Esküszöm, hogy nem mutatom meg senkinek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik