Poszt ITT

Plakátháború: Ne higgyük, hogy nem hat a ránk a sugárzó téboly

Publiplakát (Array)
Publiplakát (Array)

Nem azt mondom , hogy felesleges erőfeszítés lépni, cselekedni, választ adni, provokálni. Csak azt, hogy elképzelhető, nem feltétlenül így kellene.

Nézem a plakátokat, az első, gutaütés közeli állapoton már túl, és valahogy anyám egyik fogyókúrás „receptje” ugrik be. Amikor felszaladt rá vagy huszonöt kiló, úgy gondolta, nem fog ő az emberpróbáló, keserves sport– és diétakombóval trükközni, jöjjön a bombabiztos szuggesztió, a hipnózis. Mindig hatalmas ipar épült az emberi hülyeségre, így könnyen hozzájutott a lefogyasztó hanganyaghoz. Annyit kellett tennie, hogy lefekszik a földre, és hagyja, hogy áradjon felé a hang: „Le fogsz fogyni! Kövér tested visszataszító!” Több hónapig kísérletezett jóanyám ezzel a bombabiztos módszerrel, kizárólag kikapcsolt elméje erejére támaszkodva. Hogy akár egy dekát is leadott volna így? Ugyan már. Ki is ábrándult rendesen.

Ám amíg hitt, vakon hitt.

Nos, nem kétséges, hogy valamiképp „ott fenn” azt hiszik: össznemzetileg itt tartunk. Még nem mondjuk ki, hogy már csak a csoda segíthet, de azért komoly energiákat fektetünk a pszichózásba, nagy a remény a hülyítésben. A pénz persze nem számít. Nagy örömmel látom, mekkora összeg (nagyjából 9 millió forint) összegyűlt Kétfarkúék ellenkampányára. (A másikra más módszerrel gyűjtötték össze a potom háromszázmilliót azért, hogy jobban kitámasszanak egy egymilliárdba kerülő gyűlöletkampányt.)

Egyszóval soha ne becsüljük le a hipnózis erejét: ne higgyük, hogy nem hat a ránk sugárzó téboly.

Főleg, mert arra építenek a megrendelők, hogy tart még a hit, hiszen minden demagóg eszközzel azon vannak, hogy fenntartsák a fejekbe sugárzó őrületet. (Anyám is először másik kazettát vett, hátha az jobban hat, és csak akkor adta fel csüggedten, mikor világos lett: az sem ér egy fabatkát sem.)

Tényleg minden eszköz bevetve, a színek szimbolikája is árulkodó. Majd épp ezt bízták volna a véletlenre?! A kék a megfoghatatlanság színe, a szürrealitáshoz is kapcsolódhat. (Nos, jelen esetben vaskosan kapcsolódik is) Földi uralkodóknál az égi eredetre utal, a mennyei hatalom kifejezője. A férfiak színe, a bölcsesség sugárzója. És ha ez nem lenne elég, ott van a fehér: a tökéletesség jelképe, a kereszténységben a feltámadás, öröm jele. Persze – egy kis zavart behozva – mert egyik szín sem fekete-fehér: a fehér kapcsolata a halállal is erős, gondoljunk csak a halotti leplek vakító fehérségére.

Egyszóval aki ezekre a hatalmas és stupid kinyilatkoztatásokra néz, már csak a rá sugárzó képek ereje miatt is azt gondolhatja: az abszolút, megszentelt igazság figyel a hirdetőfelületekről.

Lesz ám nagy zavar a fejekben, ha az ellenplakátok megjelennek!

Megkockáztatom, hogy igen széles tömegek arra fognak gondolni, hogy ez még a hivatalos rész, és ugyanolyan erővel teszik magukévá a máshogyan abszurd gondolatokat is. Egy nem gondolkodó ember ugyanis nehezen zavarható össze: mindent igyekszik csont nélkül beilleszteni abba, amit eddig gondolt. Az aktivisták se tétlenkednek, egyre-másra viszik el a rongálókat. Kedvencem a kékkel lefestett felirat, aláírva, hogy ez egy monokróm kortárs művészeti alkotás.

Az eredeti kampánnyal egy időben beindult persze a mémgyár is, de ne higgyük, hogy az túljutott egy bizonyos szűk körön. Nevetek én is, mert még tudok nevetni, de ez a kacaj évek óta igen keserű már. Mert a humor olyan fegyver, ami nem mindenkire hat, és sajnos a hiten is igen sokszor kicsorbul. Így esetünkben hatástalan.

Nem azt mondom ezzel, hogy felesleges erőfeszítés lépni, cselekedni, választ adni, provokálni. Csak azt, hogy elképzelhető, nem feltétlenül így kellene. Mert így mintha mi magunk is elviccelnénk az egészet. Holott már réges-rég nem erről van szó. Az egészben nincsen semmi, de semmi szórakoztató.

A végén anyám is nagy koplalásba kezdett…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik